in

В Амстердам пускат маратонки, направени от изхвърлени на улицата дъвки

Хората обичат да дъвчат дъвки, брато, но не обичат да си ги изхвърлят в кофата. Така е не само у нас, но и по света. Да не повярва човек. Тове не означава, че трябва да продължаваме да си хвърляме отпадъците на земята. Някак не ни кефи, нали искаме да живеем в по-нормални условия.

Но в Амстердам намериха отличен начин да използват практично хвърлените на улицата дъвки. За да се намали количеството на боклука, холандската компания Gumdrop пуска маратонки от рециклирана дъвка. Наречен “Gumshoe”, подметката на обувката е направена от рециклируеми съединения, известни като Gum-Tec.

“Открихме, че дъвката е направена от синтетичен каучук и като разрушихме тези свойства, успяхме да създадем нов тип гума”, казва Анна Булус, изпълнителен директор и дизайнер на “Gumdrop”. Според проекта приблизително тон и половина дъвки се чистят от тротоарите на Амстердам всяка година, а това струва на града милиони евро, за да се почисти. Проектът използва около килограм дъки за всеки четири чифта обувки.

Това е първият чифт маратонки, произведени от дъвка. Освен подметката, останалата част от обувката е от кожа. Създателите искат да разширят проекта си и в други големи градове и да въведат по-лесен и по-устойчив начин хората да се отърват от дъвките. Обувките ще се предлагат в розово или черно и червено. Те ще бъдат на разположение през юни на скромната цена от 190 евро (около 232 долара).

Кефи ли те?

Когато коврите налитат на бой на охраната на дискотеката (ВИДЕО)

Спенс, Ndoe и F.O. с нови парчета