in

Историята на козунака

Великден мина, а ти още се тъпчеш с козунак, брато. Споко, ние също. Дори в момента пишем материала с мазни пръсти от вкусния козунак с бадеми и локум. Заклеваме се в най-милото ти! Решихме да те светнем каква е историята на вкусното тестено изделие. Нещо, което е хубаво да знаеш за обща култура. Прочетеното може после да го кажеш на някое гадже, а ако и работи в хлебозавод, обещаваме ти, че ще бъде крайно изненадана и със сигурност ще се наместиш между нейните топли козунаци.

Великденските празници по нашите географски ширини няма как да минат без присъствието на козунака на трапезата. Върви с ракията. Той е част от традицията, както и боядисаните в червено яйца.

Замесен
Замесен

Козунакът представлява сладък обреден хляб, който символизира тялото на Иисус Христос. Традиционно се приготвя и консумира на Великден.

Едва ли, обаче, знаеш, че у нас козунакът се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

Твърди се, че историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия – панетоне.

Италианският козунак – панетоне

Към днешна дата може да се каже, че козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери по магазините през цялата година. От козуначеното тесто се приготвят и други видове сладкиши като рула и кифли.

В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал.

Всяка палава, а и не чак толкова палава домакиня, която е правила козунак, знае, че той е труден за приготвяне и изисква много време, месене и специални условия, като това, че помещението, в което се меси и втасва тестото, трябва да е добре затоплено.

Друго характерно за козунака е, че той трябва да е добре бухнал и да стане “на конци“. Често към тестото се добавят различни видове ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, дори локум, мармалад и др.

По традиция козунакът трябва да се замеси рано в събота сутрин, а яденето му не може да започне по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.

Ако ще приготвяш козунак, трябва да знаеш, че той се пече в слаба фурна и то в продължение на поне четиридесет минути. Най-добре ще разбереш дали тестото се е опекло добре, като мушнеш в него… стига мисли глупости! Това не ти е Американски пай. Мушни клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи си близо до идеалния резултат. Сигурни сме, че последните изречения те възбудиха, идиот такъв!

Кефи ли те?

Днес Гунди трябваше да стане на 70 г. (ВИДЕО)

8 лесни стъпки да си направиш снимка с iPhone в кенефа (УРОК)