in ,

Откриха по погрешка 95 нови планети. На една от тях годината е 10 дни

Откриха по погрешка 95 нови планети. На една от тях годината продължава 10 дни. Когато попаднем на подобна новина се вкарваме във филма, а косъмчетата на топките ни леко настръхват. Интерстелър, брато!

Международна група от астрономи оповести, че открила близо 100 нови екзопланети с помощта на излезлия от строя през 2013 г. космически телескоп “Кеплер”. Какво означава екзопланета? Планета, която се намира извън Слънчевата система т. е. в орбита около друга звезда, а не Слънцето.

Учените изследвали 275 сигнала. 149 от небесните тела се оказали планети, като 95 от тях били нови за тях. Една от откритите екзопланети има продължителност на годината от 10 дни. Тя орбитира около звездата HD 212657. Става въпрос за най-ярката открита от телескопа “Кеплер” звезда, около която кръжи планета.

“Големината й е с 30% повече от Земята, но не е място, което бихте искали да посетите – каза Андрю Вандърбург, астроном и старши научен сътрудник на НАСА в Тексаския университет в Остин. – Тя е скалиста, а температурата на повърхността е изгаряща – около 800 градуса по Фаренгайт.”

И все пак откритието повдига надежди, че астрономите скоро ще открият система, подобна на нашата, която е домакин на извънземен живот.

Кефи ли те?

Not Safe For Work
Click to view this post

Неделя е ден за баня, брато

9% гледат по*но със субтитри