in

В Германия умуват градският транспорт да стане безплатен

Остаряваме, брато. Явно това е причината да обръщаме внимание на такива теми. Рядко се бутаме в политическите тематики, ако изобщо тази се води такава. Просто не е за нас. Не ни се навлизат в дълбоките фекалии, ако ни разбираш, а вярваме, че е така. Но впечатление ни направи една новина, публикувана в британското издание “The Guardian”. И ние като Барека четем чуждата преса сутрин с кафето.

Та там пише, че в Германия, която се счита за страна на автомобилите, обмисля интересно и дори неочакваното решение – да направи безплатен обществения транспорт. По този начин се цели да се намали броят на колите по пътищата, а с това и концентрацията на емисии на вредни вещества.

Транспортният експеримент ще бъде осъществен до края на 2018 г. в пет града в Западна Германия, включително бившата столица на Германия, Бон и индустриални градове като Есен и Манхайм.  Градският транспорт е много популярен в Германия, като се има предвид неговата ефективност и относително ниска цена в сравнение с други големи европейски държави. Един билет в Берлин струва 2,90 евро.

Повод да съобщим тази новина е, че само преди седмици в София бе въведен зелен билет. Той бе на стойност 1 лев и важеше за целия градски транспорт в рамките на деня. Много добра инициатива, но и много добър PR. Защото това се случи веднъж и то в неделя, когато трафикът и без това е спокоен. А защо същата тази инициатива не важеше за понеделник, когато пътуващите с коли са в пъти повече? Никой не каза? И защо този зелен билет бе само за един ден? Не знаем, но сме сигурни, че въздухът не е по-чист от едното билетче тогава. Просто държахме да кажем, че ако наистина искаш нещо, има начин да го постигнеш. Да се правим, че извършваме дадена дейност е лесно, но и лесно те хващат.

Кефи ли те?

Not Safe For Work
Click to view this post

ЧРД на Парис Хилтън

16 мача по телевизията днес. “А” група се завръща, брато