in , ,

Dim4ou e рапър на годината, а ние връчихме награда за хип-хоп колаборация

В първото изречение искаме да ти кажем, че трябва да запомниш много добре последното в този материал, брато. Състояха се 6-те хип-хоп награди, организирани от нашите приятели от 359hiphop.com. Бляскавата церемония се състоя в хотел “Маринела”. Именно там бе коронясан Dim4ou, който бе избран за изпълнител на годината, прекъсвайки 5-годишната доминация на 100 Кила.

Тук започваме да анализираме, брато. Dim4ou напълно заслужено спечели наградата. В последните години той израстна много. За съжаление не можем да кажем същото за много други, но няма значение.

100 Кила взе статуетка за Песен на годината с “Няма такава жена”. Аверите от СкандаУ очаквано триумфираха в Най-добра група. Като цяло на събитието се чувствахме като на детска дискотека. Много голобради момци с къси прически и съмнително образование перчеха вежди насам-натам.

“Новата вълна”, казаха някои.

Да де, но преди години имаше такива, дето казваха, че не им трябват награди. Сега обаче пък ние можем да кажем дали днешните изпълнители ги заслужават. Организацията беше на топ ниво, което не можем да кажем за не малко от присъстващите.

Лично с очите си видяхме как Мария Бонева, собственик на медията организатор на наградите вече шест години, седеше в импровизиран бекстейдж, където ръководеше цялата програма, вместо да седне на сепаре на първи ред и да си гледа кефа. Уважението е най-малкото, което заслужават хора като нея.

Да се върнем обаче на участниците.

“Тези, ако ме срещнат в кенефа, ще ми вземат джобните”, каза оператор на една от телевизиите, отразяващи събитието, когато на сцената се качиха рапъри от т.нар. ново вълна.

Един от тях беше с шапка идиотка, друг – с наднормено тегло – имитираше боксови удари по посока на една от камерите, трети облечен като за награди от MTV, но с джендърски глас. Не знаем за тях, но ние лично се почувствахме неловко. Имаше и такива, които – както пее Спенс в “Новата вълна” – ни напомняха за “Повечето рапъри в ръката си са хванали мамули, бе”. По-точно определение не можем да дадем, брато. Да не говорим, че изнасилваха гласните си струни в опит да припяват върху вокалите от mp3-ките им.

На фона на тях Килата, Alex P, Dim4ou и СкандаУ изглеждаха като харвардски възпитаници, завършили с отличие. Междудругото, имахме късмета да сме на едно сепаре с Alex P. Рапърът, в чийто клипове се снимат най-яките Цецки. Това изречение сме го писали и в други наши материали, но е факт. Той излезе в комбина със своя чичо Кирил Пелтеков Stamely, който знаем още от група “Форте”. Двамата изпълниха “Бягам”, но в акустичен вариант. Едно от малкото хубави неща, което поднесоха изпълнителите.

Ние от Brato, като медийни партньори, връчихме награда за Най-добра хип-хоп колаборация. Наградата взеха TR1CKMUSIC, Атила, Явката и Жлъч. Изкефихме се, че я дадохме на хора, които слушаме. Атила го знаем още от време на “Извънземните проекти” с DJ Darkstep. Явката е много голям, а Жлъч е другият рапър, който изпраща много силна година, брато. Слушаме го с кеф!

Наградата за група на годината пък отиде при “Скандау”. Това, което последва обаче, бе повече от въздействащо. Чичо Лъчо и Тото се качиха на сцената… в инвалидни колички, но причината за това не бе някаква дебилна шега. Изпълнителите на “Repley” почти не обърнаха внимание на статуетката, а отправиха апел за по-добри условия за хората с увреждания.

“Всяко малко прагче е Берлинска стена за тези хора – обяви Лъчо, а Тото допълни – От 1 час ми се пикае, но е почти невъзможно да стигна до тоалетната в тази количка. Условия липсват дори и тук. Това не е последният път, в който обръщаме внимание на този проблем.  Благодарим за тази награда след 10-години на сцена.”

В последния абзац ще кажем следното. Слушаме български хип-хоп повече от 20 години. Започнахме с “Амнистия”, “Гумени Глави”, Спенс, Шамара, Хората от Гетото… Сега обаче имаме чувството, че се приближаваме до румънското диско по звучене, а не до истинското “черно”. Рапът не е това, което беше. Осъзнаваме го добре. Всичко зависи от т.нар. нова вълна. Ще кажете, че звучим като сърдити старчета. Може и да е така. Просто ни накарайте да ви слушаме повече от веднъж. За сега можете само толкова.

Снимки: Иван Ерменков

п.п. Спенс, честита трета рожба!

Кефи ли те?

В шок сме – създадоха машина за самоубийства

Ето всички победители от грандиозно шоу на 359 hip-hop awards