in

Играчите, които напуснаха “Арсенал” и веднага спечелиха трофей

“Оставих “Арсенал” по същата причина като Тиери Анри – гласеше част от прощалното писмо на Алексис Санчес, след като напусна клуба в посока “Манчестър Юнайтед”. – Вярвам, че мога да спечеля много отличия на „Олд Трафорд“. Искам Висшата Лига, Шампионската лига, всичко!”

Санчес не е единственият, който напусна “Арсенал” по тази причина през годините. Направиха го много играчи и те наистина спечелиха трофеи, след като смениха клубната принадлежност.

Сеск Фабрегас

Слухове за завръщането му в “Барселона”, от където бе привлечен в “Арсенал”, имаше от самото му появяване с екипа на “артилеристите”. Независимо от това той остана в Лондон цели осем години – до лятото на 2011-та. Време, в което успя да вдигне едва два трофея под ръководството на Арсен Венгер. Става въпрос за ФА Къп и Суперкупата на Англия. И то в един сезон – 2004/2005. След това “сушата” от към отличия и любовта към “Барселона” наклониха везните, за да дойде 2011 година и трансферът в испанския колос да стане факт. В три сезона с каталунците Фабрегас спечели Примера дивисион, Купата на Краля, два пъти Суперкупата на Испания, Суперкупата на Европа и световното клубно първенство.

Последва трансфер в “Челси”, като със “сините” завоюва шампионската титла в два случая и веднъж купата на Лигата.

Самир Насри

Арсен Венгер купи младия французин с алжирски произход с надеждата, че той ще бъде новия Зинедин Зидан. В продължение на три години Насри беше основен играч, а в последния си сезон в “Арсенал” дори и лидер на отбора. В началото на 2011-а футболистът заяви, че няма да напусне “топчиите”, докато не спечели нещо. Преломният момент обаче бе отпадането на “Арсенал” от “Барселона” на 1/8-финалите в Шампионската лига. Тогава Насри пожела да си тръгне заедно със Сеск Фабрегас. Французинът също искаше да спечели трофей, а докато бе на “Емиратс” не взе абсолютно нищо.

“Тръгна си заради пари”, каза тогава Венгер, но французинът заявява това за всеки, който напуска.

Факт е, че “Арсенал” отказа да му предложи по-добър договор, а Насри несъмнено заслужаваше такъв. Както и Санчес, а сега и Месут Йозил.

А Самир спечели злато сезон след като напусна клуба. Премести се в “Манчестър Сити” и вдигна титлата два пъти. Взе и Суперкупата на Англия, както и Купата на Лигата.

Гаел Клиши

Основният ляк бек в “Арсенал” след напускането на Ашли Коул, преминал в “Челси” през 2006 година. Френският футболист прекара осем години в „Арсенал“. За клуба изигра 264 срещи във всички турнири, дори вкара и два гола. В периода 2003/2011 с клуба спечели първенството, ФА Къп и Суперкупата на Англия. Всичко това в рамките на две години – между 2003-та и 2005-та. След като “сушата” налегна “Арсенал”, Клиши започна да мисли за трансфер. Такъв бе направен през 2011 година – времето на бягството на Насри и Фабрегас. Бранителят се присъедини към тях. Дори с Насри отиде в “Манчестър Сити”, където взе пет отличия в рамките на три сезона. Две от тях бяха титлата във Висшата лига.

Робин ван Перси

Един от големите любимци на феновете на “Арсенал” през последните години и емблематичен футболист от ерата Арсен Венгер. Когато напусна “артилеристите” беше на 29 години и с осем сезона зад гърба си под ръководството на френския мениджър. За клуба вкара 132 гола в 278 срещи във всички турнири. Но и той спечели отличия, които бяха в началото на кариерата му на “Емиратс”, а именно вече споменатите Фа Къп и Суперкупа на Англия през 2004/05. Това доведе до трансфера му в “Манчестър Юнайтед”. На Ван Перси му омръзна да се надява, че “Арсенал” ще спечели титлата. А холандецът го постигна с “червените дяволи” още през първия си сезон на “Олд Трафорд”. Тогава стана и голмайстор в шампионата с 26 гола в 38 срещи. Спечели и Суперкупата на Англия, с което оформи златен първи сезон в новия клуб.

Алекс Сонг

Трудно е да се повярва, че към днешна дата Алекс Сонг е на 30 години. Звездата на камерунеца просто изгря на световната футболна сцена много рано. Първите си срещи за “топчиите” записа, когато бе едва на 18 години. Два сезона по-късно вече бе основен играч в схемата на Арсен Венгер. Когато навърши 25-годишна възраст, реши, че е време за промяна. Причината – времето си минава, а той няма с какво да се похвали. Липсата на отличия го тласна към избора да се реши на трансфер. И го взе не кой да е клуб, а “Барселона”. Алекс Сонг рядко се появяваше като титуляр за каталунците. В повечето случаи влизаше, за да замени играч. Въпреки това той успя да сбъдне мечтата си – да спечели нещо. Завоюва с “Барселона” шампионската титла на Испания в първия сезон след трансфера от “Арсенал”. Няколко месеца по-късно вдигна и Суперкупата на страната.

Томас Вермален

Стана капитан на “Арсенал” в мига, в който Робин ван Перси пое към “Манчестър Юнайтед”. Често страдаше от травми, но за шест сезона с екипа на лондончани взе участие в 150 мача във всички турнири. Белгийският централен защитник напусна клуба в посока “Барселона” с мечти, свързани със спечелването на трофеи. Травмите обаче му попречиха да играе в първия сезон на “Камп Ноу”. Записа едва един мач, но тимът му спечели титлата в Примера дивисион. Златен медал имаше и за Вермален. Така че той грабна трофей веднага след напускането на “Арсенал” и то без да играе. Сезон по-късно дублира отличието в шампионата. Спечели и Купата на Краля, както и световното клубно първенство. През настоящия сезон Вермален има 15 мача за каталунците за всички турнири и почти сигурно ще вдигне титлата за трети път в края на сезона.

Лукас Подолски

По някаква причина нападателят така и не блестеше кой знае колко в „Арсенал“ за разлика от националния отбор на Германия. Дойде на „Емиратс“ през 2012-а, като записа първи приличен сезон с екипа на “топчиите”. В него вкара 16 гола в 42 мача във всички турнири. Постепенно показателите му започнаха да намаляват. Загуби титулярното си място, като се превърна в ротационен играч. Влизаше, когато имаше нужда. Съвсем нормално Подолски искаше две неща – игрово време и отличия. Премина в “Интер”, но и там не успя да получи това, което желае. Така се стигна до трансфер в “Галатасарай”. С турския гранд Подолски стана шампион на Турция и спечели Суперкупата на страната в два поредни сезона.

Емануел Ебуе

Играч, за който светът едва ли би чул, ако не беше Арсен Венгер. Френският специалист привлече защитника от “Беверен”. На “Емиратс” роденият в Кот д’Ивоар игра седем сезона. За това време Ебуе записа над 200 мача във всички турнири, вкара и 10 гола. Единственото, което бранителят спечели бяха парите, които получаваше редовно. Емануел Ебуе бе близо до триумф в Шампионската лига с “Арсенал”, но “Барселона” попари мечтите му във финала с 2:1 през 2006-та. А “артилеристите” водеха в резултата до 76-ата минута…

Котдивоарецът напусна клуба през лятото на 2011-та. Сториха го и други играчи. Ебуе премина в турския “Галатасарай”. Трансферът му донесе много слава и трофеи. На два пъти спечели първенството и Суперкупата на Турция, взе и купата на страната.

Александър Хлеб

Вечно втори с екипа на “Арсенал”. В продължение на три сезона на “Емиратс” беларуският футболист загуби три отличия, като във всички случаи в директен финален мач. Става въпрос за Шампионската лига, Фа Къп и Купата на Лигата. След неуспешния си престой в “Арсенал” Хлеб премина в “Барселона”, където в рамките на 12 месеца вдигна шампионската титла, Купата на Краля и нейно величество Шампионската лига. След като напусна “Барселона”, беларуският играч продължи да печели. Завоюва четири титли с БАТЕ (Борисов). Дори с английския “Бирмингам” вдигна Купата на Лигата. Нещо, което не успя да направи години по-рано с отбор като “Арсенал”.

Тиери Анри

Превърна се в легенда с екипа на лондончани. В осем сезона на “Емиратс” спечели не малко отличия, сред които шампионската титла, ФА Куп и Суперкупата на Англия. Всички по два пъти и до 2004-а. Последвалите слаби години на “Арсенал” допринесоха за желанието за промяна от страна на френския голаджия. За да го задържи, Арсен Венгер просто трябваше да привлече добри футболисти. Не потенциални звезди, а вече доказани играчи. Венгер не направи това и Анри си тръгна. Пое към “Барселона”, където за три сезона спечели 7 трофея.

“Анри напусна, защото Венгер не искаше да подсили отбора – разкри в последствие Патрик Виейра, съотборник на нападателя в “Арсенал”. – Тиери искаше просто да е сигурен, че целите на клуба ще си останат същите, но със своята пасивност на трансферния пазар, “Арсенал” на практика отказа да се бори за трофеи”.

И след 10 години Алексис Санчес напусна по същата причина. Оказа се, че за толкова време нищо не се е променило в “Арсенал”.

Кефи ли те?

Нов тираж, нов кураж: Играем за подарък за Свети Валентин

Нова игра за пиене включва розов пенис, който трябва да… (СНИМКИ)