Ако имаш път към Токио, брато, можем да ти предложим ресторант, където да хапнеш. Предполагаме, че първият ти въпрос би бил дали там е скъпо. Разбираме те, Япония не е евтина дестинация и е хубаво да пресметнеш разгодите, но за Mirai Shokudo не ти трябват пари.
Това е заведението, в което можеш да заработиш храната си, ако нямаш пара. Подобна практика би било добре да се въведе и у нас, но позанайки стила на работодаделите ще има много злоупотребили.
Иначе собственик на ресторанта в Япония е Секай Кобаяши. 33-годишният пич признава, че се е решил на подобна стъпка, за да може повече гладни хора да имат възможност да ядат. За да си осигуриш храна трябва да дадеш 50-минутна смяна.
“Използвам тази система, за да направя връзката с гладни хора, които не могат да си позволят да ядат в ресторант”, обяснява Кобаяши. Интересното е, че бившият инженер е и единственият служител в заведението. Останалата работа се върши от въпросните посетители. Едни мият чинии, други чистят маси, а трети сервират приборите. Досега повече от 500 души, включително студенти, са избрали да работят за храна, за да спестят пари и да допринесат за забележителната опция на ресторанта.
-
Препоръчваме ти още, брато: Клиент в ресторант нарисува Мона Лиза, докато си чака поръчката (СНИМКА)