in , ,

Ауровил – градът, в който няма религия, политика, пари и национални различия


Решили сме да те заведем на едно различно място, брато. Виртуално, разбира се. Ще отскочим до Индия, където се намира експерименталният град Ауровил. Наричан е още “Градът на Зората”. Остован е по проект на французойката Мира Алфаса през 1968 година.

В Ауровил няма религия, политика и национални различия. Там жителите са от 50 различни националности и култури, а градът е под егидата на ЮНЕСКО. Пак във въпросната местност няма и пари – използват се електронни сметки и дебитни карти за купуването и обмен на стоки. На посетителите се издават временни дебитни карти, свързани с техния финансов фонд.

“Мечтата за изграждане на ново селище за бъдещето, с цел да се насърчават изследванията и експериментите в дух на интегрално развитие, привлича архитекти и студенти по архитектура от цял свят от самото основаване на Ауровил през 1968 г. Липсата на строги разпоредби и свободата от обществени условности са позволили изявата на многочислени изражения на диренето на новото”, се казва в част от текста, поместен на сайта на града.

На церемонията за полагане на основите на Ауровил, състояла се на 28 февруари 1968 г., присъстват представители от 124 държави, които положили по шепа пръст от своята родина в урна с формата на лотос – като символ на единение.

Планиран за максимум 50 000 души, броят на населението към ноември 2014 година е 2 481 души, от 52 националности, 1025 от които са с индийска националност. Жителите живеят в стотина поселения, разпръснати върху 20 квадратни километра, които носят английски, санскритски, френски и тамилски имена.

Интересното е още, че никой не притежава имот, те са собственост на Ауровилската Фондация.

Правилата:

1. Ауровил не принадлежи никому в частност. Ауровил принадлежи на цялото човечество. Но за да живее в Ауровил, човек следва да служи с готовност на Божественото съзнание.

2. Ауровил ще бъде място за непрестанно обучение, постоянен прогрес и неувяхваща младост.

3. Ауровил иска да бъде мост между миналото и бъдещето. Възползвайки се от всички открития на външния и вътрешния живот, Ауровил ще се стреми с дръзновение към бъдещи реализации.

4. Ауровил ще бъде място за духовни и материални изследвания, насочени към постигането на живо въплъщение на реално единение между хората.

В момента в Ауровил има сериозен недостиг на жилища. В резултат на това от новопристигналите се очаква сами да финансират построяването на дом, ако планират да останат дългосрочно в Ауровил. Жилищата може да са от едностаен апартамент до просторна къща. Поради това разходите за жилище са най-голямото перо в бюджета на бъдещите кандидати. В някои случаи се осигуряват безплатни жилища за дългосрочни жители с принос към растежа на Ауровил.

СнимкиAnna Shonharting

Кефи ли те?

Как производителите манипулират купувачите

Крадец заспа при обир на апартамент