in

Топ 10 на провалените трансфери на Острова

Всички затаяваме дъх, когато сезонът приключи и започнат слуховете за поредния бомбастичен трансфер в Примера, Висшата лига или Серия А.

Този материал ще ти покаже обаче точно обратното – провалите на футболния пазар и причините за тях.

Типичен пример за това е звездата на Борусия Дортмунд – Роберт Левандовски, който вгорчи живота на Жозе Моуриньо и неговия Реал Мадрид. Полският нападател бе пред преминаване в Блекбърн преди години, но избухналият вулкан в Исландия, чието име ние спелуваме без проблем и на 5 бири- Ейяфятлайокутл, осуети сделката. Тогава голяма част от полетите бяха отменени заради гъстия дим, а в последствие звездата на Лех Познан пое към далеч по-близката дестинация – Германия.

№10 Михаел Лаудруп Юве вместо Ливърпул

Звездата на Копенхаген е пред трансфер в английския гранд Ливърпул, но датчанинът отказва, защото не иска да парафира с мърсисайдци за повече от 3 години. За сравнение по това време той е бил почти толкова желан от футболните грандове, колкото и местната бира Карсберг от феновете.

Последствия – в крайна сметка плеймейкърът се прецаква жестоко, след като “червените” от Ливърпул се превръщат в един от най-силните грандове, който по това време някой е наблюдавал, а воденият от Боб Пейсли тим помита всичко пред себе си и печели КЕШ през 1981 и 1984 г.

Matt-Le-Tissier
№9 Мат Ле Тисие от Саутхямтън в Тотнъм

Легендата на Саутхямтън изкара цялата си кариера при “светците”. Неговата история можеше да бъде по-различна, ако годеницата му не го бе спряла за трансфер в Тотнъм. Бъдещата г-жа Льо Тисие не пожела да заживее в Лондон и зароби “любимия” си да се подвизава в средняка, докато по същото време “шпорите” се кефиха на завоювания трофей от ФА къп. Сори, Мат, другият път не слушай жена си.

№8 Рой Кийн от Нотингам Форест в Блекбърн

През 1993 г. талантът от Ирландия се подвизава в Нотингам Форест. В същото време мениджърът на Блекбърн Кени Далглиш има голямото желание да го привлече в отбора, а всичко по трансфера е подготвено и той трябва да стане факт в понеделник, след като двете страни са постигнали устна договорка в петък.

Последствия – в крайна сметка сър Алекс Фъргюсън успява да изкопчи Кийн под носа на намръщения Кени, който след това дълги години съжалява за провалената сделка.

ronaldo

№7 Кристиано Роналдо от Спортинг в Арсенал

Още един подъл ход на Съра, който примамва младия “гелосан” талант на Спортинг, въпреки че Кристиано вече е бил на базата на кръвния враг Арсенал и дори е получил фланелка с неговото име.
Големият жокер по това време за “червените дяволи” се казва Корлош Кейрош, който е сънародник на Роналдо и помощник на Фърги.

Последствия – въпреки проваленият трансфер, Арсенал става шампио­н на Анлгия през 2004, а през следващата година печели и ФА.

Paul-Gascoigne-England-Belgium-World-Cup-1990_2372241

№6 Пол Гаскойн от Нюкасъл в Манчестър Юнайтед

Любимият ни заради многото си пиянски изцепки футболист успява да натрие носа на сър Алекс Фъргюсън, за което по-късно най-вероятно съжалява. Може би именно проваленият трансфер в Манчестър Юнайтед принуждава Газа да се обърне към чашката и дрогата по-късно, но кой знае.
През 1987-88 той е обявен за най-добър млад футболист на Острова. Това събужда апетита на големите клубове, които започват борба за подписа му. Първоначално Пол си стиска ръката с Фърги, но малко преди да подпише с червените дяволи се отмята и поема към Тотнъм.

Последствия – по това време Манчестър се бори за оцеляването си в елита. В последствие Газа си мисли, че е направил правилният избор, след като печели Купата на Англия, но почакайте да видите изражението му, когато четата на Фърги сложи всички в малкия си джоб през 90-те години на 20-ти век. Сори, Газа, пий едно за наше здраве!

№5 Кени Далглиш в Уест Хем

Какво се случи?! След като е поканен от Уест Хем на проби, шефът на чуковете Рон Грийнууд гласувал против сделката с младока, защото той я считал за твърде рискова. Загуба на лондончани е печалба за Селтик. Далглиш процъфтява в родния си град, преди да се премести в Ливърпул, където той вече е считан за най-добрият играч в историята на клуба.

Последствия – докато Далглиш помогна на детелините да завоюват три поредни титли в периода 1971-74 г., в същото време шефът на Уест Хем е уволнен през 74-та.

Zidane-Bordeaux

№4 Зидан от Бордо в Блекбърн

“Защо искаш да подпишеш със Зидан, когато имаме Тим Шерууд?”, пита учуден президентът на Ройвърс Джак Уокър, който решава да не одобри сделката за Зизу. В същото време мениджърът Кени Далглиш желае силно французина в комплект с Кристоф Дюгари. Но за негово голямо учудване, борда отказа да “подпечата” идването на “петлите” в клуба. Шерууд е популярна фигура на Иууд Парк, но той не можеше да стъпи на малкия пръст на Зидан, който години по-късно става Световен и Европейски шампион с Франция.

Alan-Shearer-playing-for--001

№3 Алън Ширър от Нюкасъл в Манчестър Юнайтед

Ширър отказа на Фъргюсън не веднъж, а два пъти! Шефът на Юнайтед е запален от идеята да събере голаджията на “свраките” с Ерик Кантона. Първият път, когато червените дяволи се обръщат към агента му, когато той е още в Саутхямтън. Вместо това Алан приема офертата на Блекбърн. След Евро 96 Фърги отново иска да вземе головата машина, която този път се спира на офертата на Нюкасъл. А можеше Ширър да бъде една от многото легенди на Манчестър, които се появиха в ерата на Съра.

№2 Ерик Кантона от Ним в Шефийлд Уензди

Нападателят обяви оттеглянето си от играта през 1991 година. Докато той разгневи мнозина във Франция, Кантона бе привлече внимание на британска земя. Тревър Франсис кани на проби избухливия таран, който приема. Франсис обаче прави грешката да предложи още една пробна седмица за “петлето”, което в типичния си стил отказва и напуска тима. За разлика от Тревър, мениджърът на Лийдс Хауърд Уилкинсън не се нуждае от допълнително убеждаване, и бързо сключва с Кантона постоянен договор.

Последствията – Ерик се превръща в един от най-добрите футболисти подвизавали се някога по терените на Острова, а феновете на Шефийлд така и не успяват да преглътнат горчивия хап от провалената сделка.

diego_maradona_1113849c
№1
 Марадона от Архентинос Хуниорс в Шефийлд Юнайтед

Утеха за привържениците на Уензди може да бъде глупостта, която правят кръвния враг от Шефийлд Юнайтед. Червено-белите са договорили Марадона за 600 000 паунда през 1978 г., когато изведнъж се оказва, че нямат нужните средства, за да го закупят. В крайна сметка Юнайтед изпада в третото ниво на английския футбол и чака цели 11 сезона, за да стигне до елита. В същото време всички сме чували за подвизите и успехите на Марадона по футболните терени, че и извън него.
Е, Шефийлд, намерихте ли си вече счетоводителка?

Кефи ли те?

Култовите бисери на другаря Живков

Сър Алекс в цифри: 1496 мача начело на Юнайтед и 48 трофеи