in ,

Защо дъното на бутилката за вино е вдлъбнато?


Снощи препихме с вино, брато. Наздраве! Хлъц! Добре де, беше с ракия, но началото на вечерта тръгна с вино. Сега пием зелев сок. Животът е колело, което постоянно се върти, няма начин. Но в късните часове на нощта ни озари един въпрос – защо бутилките на виното са вдлъбнати.

Чували сме от опитния пиячи, че колкото е по-навътре дупката, толкова виното е по-добро. Но нещо не намираме логика в това. Решихме да се поразровим в дебелите книги, за да установим този екзистенциален въпрос. Важно ни е все пак, утре ще впечатлим някоя Цецка така и ще видим нейното дъно. А първото, което разбрахме е, че тази вдлъбнатина се нарича пунта.

Траспорт

Може би няма да те изненадаме като ти признаем, че изработването на този вид дъно на бутилките идва от Франция. Още от време оно, когато транспортирането на виното е ставало с каруци и влакове, производителите решили, че този начин е много подходящ. Просто гърлото на едната бутилка влиза в дъното на предната и се застопоряват по-удачно. Дори и това няма да те спаси, ако ги превозваш с каруца по родните пътища в Северозапада. Няма начин!

Помощ за сервитьорите

Освен да помага при пренасянето, този детайл в шишето е в помощ и на сервитьорите. Вдлъбнатината улеснява сервирането, тъй като единият пръст се поставя в дупката, а останалите обхващат бутилката.

Утайката

Винопроизводителите от онези времена все още не притежавали съвременни технологии и  оборудване, с което да улавят утайката на дъното. Това, според свидетели, разваляло естетическото впечатление, разбира се, тъй като и тогава утайка не била особено приятна. А въпросната Пунта забележително реши този проблем – утайката се натрупва и леко кондензира в тясната част около изпъкналата част на дъното и не попада в самото вино.

Кефи ли те?

Мъж намери колата си 20 години след като забравил къде я паркирал

Мачът на баце Митко Бербатов и още 17 срещи по телевизията в неделя (ПРОГРАМА)