in

“Футбол Мениджър” – играта, в която Господ беше българин

– Г-н Марков (б.а. Пламен Марков), защо Тодоров не е в състава?
– Светослав Тодоров? Контузен е, иначе със сигурност щеше да е тук.
– Не, не Светослав. Анатоли Тодоров! Как може да не е повикан?

Това е част от диалога между журналист от Стокхолм и селекционера Пламен Марков преди мача България – Швеция на Евро 2004. А Анатоли Тодоров е малко познат, дори у нас офанзивен халф, който се лута между скамейките на „Литекс“, „Видима-Раковски“ и „Родопа“. Но пък странно е известен на стокхолмския коментатор.

Обяснението на шокиращата ерудиция на шведския журналист е, че в първите издания от новия век на компютърната игра „Футбол Мениджър“ Анатоли Тодоров е истински бог. Българинът дори е най-добрият нападател в играта, като гарантира по 50 гола на сезон, без значение за кой отбор играе. Причината е, че головият му нюх е оценен максимално в играта – 20 от 20.

 Играта, в която Господ беше българин

И до днес, най-големите почитатели на „Футбол Мениджър“, помнят профила на великия Анатоли Тодоров. Последният е една от причините компютърният симулатор да наема футболни специалисти, които да правят колкото се може, по-реални доклади за всеки играч по света. Именно това накара пък английския „Евертън“ да плаща чували с пари на създателите й всяка година, за да може да ползват базата данни на най-голямото скаутско звено в света. И всичко това в търсене на реалния Анатоли Тодоров.

А „Футбол Мениджър“ е една от най-популярната игри в света. Издигната е в култ на Острова. Дори третодивизионният „АФК Уимбълдън“ играе с екипи, върху чието лого на генерален спонсор е това на компютърния симулатор.

Първата му версия излиза през 1992 г. и през всяка следваща става все по-реален. Във „Футбол Мениджър“ играчът поема ролята на треньор на избран от него клуб. Според това в какъв отбор „започва работа“ се определят и целите в… интервю със собственика. Ако играчът е поел силен състав с голяма хазна като „Реал“, „Барселона“ или ПСЖ, то целта му ще е да обере всички възможни трофеи. Ако обаче е избрал отбор от нашата Втора професионална лига то тогава целта му ще е изкачване във футболния елит на България.

За родните ни клубове също работят скаути, които отразяват всичко около даден клуб. Трансфер, контузия и представянето на играчите са само част от докладите. Фиксира се всичко случващо се на терена, но и извън него. Ако определен футболист се забърка в скандал, показателят му за професионализъм се понижава. Играч, който публично е афиширал своите пристрастия към даден клуб, също се фиксира в неговия индивидуален профил. В доклада на ЦСКА е записано например, че феновете не харесват Наско Сираков и Георги Иванов-Гонзо. А в този на „Левски“ – Христо Стоичков.

Всеки мениджър в играта се сблъсква с популярни ситуации от реалния свят. Недоволство на играчите, които стоят на пейката, пазарлъци с агенти за новите договори, търсенето на по-добри кадри за клуба, пресконференции, неудобни въпроси от бурналисти в тунела непосредствено преди или след края на мача, организиране на предсезонна подготовка, приятелски мачове… Дори срещи с борда на директорите, на които се иска по-голям бюджет или налагането на различна политика на работа в клуба.

Естествено, ако си вършиш работата добре в играта, имаш възможност да поемеш по-голям клуб, дори и национален отбор. Всичко е изпипано до най-малка подробност. Може би и това е причината играта да е толкова реална, че да се превърне в култ.

Медиите на Острова често публикуват любопитни, донякъде и шокиращи новини, за пристрастените почитатели на „Футбол Мениджър“. Една от тях беше за фен, който си бе поръчал смокинг и бутилка шампанско, след като класира отбора си до финал за Купата на Англия.

Преди две години пък се появи информация за уволнен служител, след като си бил пуснал отпуск, защото излязла новата версия на играта.

Друг пък стигна до развод, защото обръщал прекалено внимание на компютърния симулатор.
Както в повечето случаи, така и в този, монетата има две страни.

През ноември 2012-а азербайджанският студент Вугар Хюсейнаджа пое втория отбор на „Баку“, заради успехите, които постигнал именно в играта.

Точно преди две години пък немския „Борусия“ (Мьонхенгладбах) се извини на свой фен, че бил уволнен от ръководството за слаби резултати в играта.

Преди месец най-популярното футболно списание „4-4-2“ разказа историята на Жералд Тан, 22-годишен студент, който започна работа в сингапурския „Албирекс Ниагата“. Младежът разбрал, че клубът търси помощник треньор и кандидатствал без да се замисли. На проведените интервюта със собствениците заявил, че има богат опит на… „Футбол Мениджър“.

„С гръцкия ПАО спечелих 5 суперкупи на Гърция, четири пъти Шампионската лига и още толкова Световното клубно първенство“, казал Тан и… получил работата.

Впоследствие неговите родители не му говорили с месеци, защото заради новото начинание той прекъснал следването си.

Младият наставник призна, че в началото най-трудно му е било в предсезонната подготовка, когато е бил натоварен със задачата да уреди всички документални въпроси с персонала и играчите. Занимавал се със самолетни билети, осигуряване на дом за новите играчи и други подобни формалности. Признава, че не е имал почивен ден през първите два месеца, а в някои дни дори си е тръгвал от клубната база в 5 сутринта за да се върне в… 9 ч.

Но успехите му на „Футбол Мениджър“ се пренасят и в реалния живот, където „Албирекс“ печели първенството, Купата на Лигата и местната Суперкупа.

А новата версия на играта излезе в петък, което означава, че някъде по света служители биват уволнени докато търсят новия Анатоли Тодоров. Впрочем, Карло Анчелоти, бившият мениджър „Байерн“, „Реал“, ПСЖ, „Челси“, „Милан“ и „Ювентус“, също го прави. 58-годишният италианец е един от най-големите почитатели на играта. Точно като милиони други.

Най-добрите български таланти в новата версия FM 18

Божидар Краев “Мидтиланд”
Георги Стоянов “Лудогорец”
Ияд Хамуд “Шефилд Уензди”
Ивайло Найденов “Левски”
Кристиан Добрев “Ботев” (Пд)
Калоян Кръстев “Славия”
Кирил Десподов ЦСКА
Петко Христов “Фиорентина”
Станислав Шопов “Ботев” (Пд)
Станислав Иванов “Левски”
Тонислав Йорданов ЦСКА

Кефи ли те?

Какво се случва с тялото след 4-седмично пиене на бира (СНИМКИ)

Ромски оркестър възпя “Барселона” и Меси в кючек (ВИДЕО)