in ,

В памет на Хю Хефнър: Първият брой на “Плейбой”


Една легендарна личност си отиде, брато. Великият Хю Хефнър вече не е сред нас, простосмъртните. И въпреки това сърце не ни дава да кажем, че е на едно по-добро място. Някак не вярваме на това твърдение. На 91-годишна възраст създателят на “Плейбой” издъхна от естествена смърт в дома си. За него много е казано и изписано, а днес е денят, в който това отново ще се случи. Напълно разбираемо е.

Ние от Brato.bg решихме да насочим вниманието си към най-голямата любов на г-н Хефнър – списание “Плейбой”. Правим го в негова памет. Първият брой на мъжката библия излиза през далечната 1953 година. Месецът е декември, но това няма как да разбереш по корицата, защото самият издател не е бил убеден, че изобщо ще има втори брой. Трябва да се отбележи, че “Плейбой” се ражда в самия апартамент на американеца. Съдържа 44 страници, а продадените броеве са 51, 175. Цената – 50 цента. Хефнър пък основава компанията срещу 600 долар, за да я превърне в последствие в печатница за пари…

Първата корица е повече от знакова, а от нея маха Мерилин Монро. Но има един малък детайл – секс иконата не позира специално за дебютния брой на “Плейбой”. Хефнър купува снимката от местна печатница, която прави календари.

“Искаме да изясним нещо от самото начало, ние не сме семейно списание – се казва в обръщението на издателя от първата страница на пилотното издание. – Ако сте сестра, съпруга или свекърва на някого и сте ни взели по погрешка, моля, предайте ни на човека в живота си и се върнете при Вашия дамски домашен комфорт.”

От 1953 година “Плейбой” се разпространява в над 100 страни. След като списанието набира сила, на корицата му блестят някои от най-известните личности в Щатите. Може би най-известният модел на списанието е Памела Андерсън. Любимата ни блондинка за пръв път изгрява на корицата през октомври 1989 г. Следват Синди Крауфорд, Ким Бейсинджър, Ким Кардашиян.

На финала ще уточним, че преди 3 години бе продадено едно от списанията “Плейбой” от 1 брой за 2000 долара. Друго пък бе пуснато на аукцион със стартова цена от 2700 долара.

Кефи ли те?

Призрачният град, в който живеят 6 души

Ди Каприо и Скорсезе пресъздават живота на Теодор Рузвелт