in

Българинът лудна по ракия от мляко

Българите масово се пробват да правят ракия от прясно мляко. Успелите са малко и споделят, че крайният продукт е по-резлив от боза и може да те свари неподготвен, ако комбинираш с нещо неподходящо.

Казват, че ракията от мляко има уникален вкус и от нея не боли глава. Ставала лесно, стига да знаеш цаката.

Ние от brato.bg намерихме рецепти в един руски сайт, тъй като по нашите форуми върлуват много алхимици, които ревностно пазят изводите и заключенията от стотиците си неуспешни опити над бъчвите и бидоните. Аман от демагози! Цъкни тук и прочети как се прави.

Какво смятаме да пробваме ние ли?

5 кг захар, 500 гр мая, 1 литър прясно мляко, 1 кг грах, 15 литра топла вода. Оставяме цялото това нещо смесено за 1 ден, след това го варим. Получаваме 5 литра ракия. Ебаа го. 

“Млякото е най-бързо развалящият се продукт. Номерът е да го накараш да ферментира. Аз използвам захар, но в много малки количества като съотношение към млякото и мая в определени пропорции. Ако час след като съм подготвил сместа не започне да кипи, значи се е вкиснала. Около една седмица е необходима, за да е готова за варене.” Това обяснява майсторът на ракия от мляко Кръстьо Катинов пред в. “24 часа”. Той казва, че от 120 л мляко прави около 40 л ракия.

Каква друга екзотика пробва българинът?

Разбирачите казват, че тайната е в захарта. Просто има ли захар в нещо – мляко, говежди лайна, крака от табуретка – получава се дестилат (ракия) след ферментацията. Също модерна била ракията от зелени домати, стафиди, акациев цвят и мушмули.

Мушмолите трябва да са смачкани, опитай с мелачка за грозде. Водата в бидона да е една трета над мушмолите /разбъркай добре/. Последните 20 л вода налей гореща, за да докараш температурата на пращината /джибрата/ 30-35 градуса, след това прибави две пакетчета жива мая разтворена в вода или 5 пакетчета мая на д-р Йоткер. Разбъркай добре и на другия ден ферментацията би трябвало да е започнала. Преди да сложиш маята е добре да измериш захарността. Ако е под 17%, добави захар, за да вдигнеш захарността с един процент. На 100 кг материал е необходим 1 кг захар, не прави захарността повече от 20%. Докато протича бурната ферментация, 5-7 дни бъркай джибрата сутрин и вечер. Като вариш прецеди материала, за да отделиш костилките.

Такива съвети дава потребител на форума Ракията.com към свой колега.

Ето и рецепта за ракия от стафиди. Намираме я в същия форум:

2 кг стафиди

2 пакетчета мая от малките

14 кг захар

14 пакетчета лимонтозу

1. Накисваме стафидите в 5 л гореща вода.
2. Като се поохлади водата със стафидите, разтваряме маята.
3. В 11 л топла вода разтваряме 4 кг захар и 4-те пакетчета лимонтозу
4. След 4-5 дни, когато започне да ври материалът, добавяме разтвор 10 кг захар, 10 пакетчета лимонтозу и 40 литра вода.
5. Сместа се разбърква всеки ден до спиране на ферментацията /при идеални условия 18-20 градуса температура на помещението за около 10-12 дни/.
6. По възможност варим веднага след приключване на ферментацията.
7. След преварката добавяме 10 стафиди на литър ракия които престояват една седмица, може да се ползва и за джиброва ракия, разреждате я след махането на стафидите.
/Стафидите могат да се заменят с една кофа цвят от салкъм/рехаво запълнена, два буркана доматено пюре, 5 кг жито или ечемик, 4 крака от табуретка и т.н./

Водка от мляко пък прави един британец. Той е на 47 г., казва се Джейсън Барбър и има ферма с 250 крави в графство Дорсет.

Цели три години били нужни на Джейсън, за да разработи секретната си рецепта. Казва, че няма да я каже даже и на Сашо Диков в новото му предаване. Алхимикът обаче признава, че продава напитката на известни личности. Пишат го и ИТАР-ТАСС. Не, не на известни личности като Любо Ганев, Никола Ибришимов и Емо Чолаков. По-известни бе, брато: Даниъл Крейг, изиграл ролята на Джеймс Бонд, както и Елизабет Хърли – актриса и модел. Аман от пиянци, не само от демагози. В тайната рецепта млякото се разделя на извара и суроватка. След това фермерът оставял суроватката да ферментира в бира с помощта на специална мая, която превръща млечната захар в алкохол.

50cl--70cl-Black-Cow-bottles

Напитката се казва “Черна крава” и си има сайт – www.blackcow.co.uk. Майсторът Джейсън Барбър споделя, че идеята му хрумнала, след като гледал документален телевизионен филм за република Тува в Сибир, където местните хора умеят да правят водка от мляко от якове.

Кефи ли те?

Треньор открадна кредитна карта от играч и си купи 36 литра пиене

Най-смешното от новините