in , ,

О-в Сулавеси – мястото, където мъртвите оживяват по желание на жителите (18+)


Има места, които си заслужава да бъдат посетени, брато. Едни впечатляват с архитектура, други с фестивали, а трети с кухня. Има и местности, които трябва да си останат там, на картата, без да бъдат обект на интерес от туристи. Ако съществува списък с местата, които трябва да останат чужди за посетители, то със сигурност село Тораха, о-в Сулавеси, е едно от тях.

Там на всеки 3 години мъртвите оживяват по желание на местното население. Хората изравят своите починали роднини и приятели, за да почистят телата им, да ги облекат в нови дрехи и да им дадат някоя друга цигара. Звучи плашещо и дори като зомби филм, но за местното население фестивалът Ma’nene е празник на живота.

Всичко започва преди повече от век, когато местен ловец на име Понг Румасек по време на лов намира разлагащ се в гората труп. Мъжът решава да даде на вече починалия човек своите дрехи и да му устрои добро погребение. Понг вярвал, че тези негови действия му донесли щастие. Така тази практика се превръща в ритуал за селяните от Тораха, които вярват, че духовете ще ги наградят за грижата към мъртвите. По-голямата част от тораханци, които наброяват 650 000 души са християни и мюсулмани, но сред тях има и такива, които следват „Пътят на предците“.

Погребалният ритуал е едно от най-важните и скъпи събития за тези общности и някои торажани, ако това е правилното им наименоване, спестяват пари през целия си живот за прилично погребение.  

Можем да пишем още много по темата, брато, но вярваме, че и това е достатъчно, за да придобиеш представа какво те чака на о-в Сулавеси. Иначе допускаме, че местното население е гостоприемно и би те посрещнало топло, ако все пак се решиш на ваканция в тази точка на света.

Кефи ли те?

Мъж заклещи пениса си в диск с тежести за фитнес по време на тренировка

Лудак вдигна 333 км/ч на колело с ракета, настръхваме (ВИДЕО)