in , ,

Неапол – хаосът на юга


Ако Венеция е столица на любовта, а Милано на модата, то Неапол определено може да носи прозвището „хаосът на юга“. Тук всичко е коренно различно в сравнение с иначе спокойната наглед обстановка в Италия.  Каквото и да се каже за столицата на региона Кампания, би било недостатъчно, въпреки че много е изговорено и изписано през вековете.

В действителност улиците на Неапол са пропити с история, аромат на типичната за региона пица „Маргарита“ и…боклук. Именно проблемът със сметището е най-очевиден, а той датира от повече от десетилетие. Причината е, че местната мафия отговаря за извозването на отпадъците, които са над 10 тона всеки ден!  Именно „Камората”, неаполитанската мафия, е в основата градът да не не се слави с особено добра репутация. Но дори лошото реноме не спира хилядите туристи, приели предизвикателството да се запознаят отблизо с родното място на пицата всеки месец.

Самите италианци също не са впечатлени от неорганизирания и агресивен характер на пристанищния град, където местното население има собствено виждане за живота. Типично доказателство за това е филмът „Добре дошли на юг“. Италианската комедия ще те запознае в най-общ вид с това, какво представлява Неапол.

В действителност рискът да посетиш тази дестинация си заслужава, а сигурността ти далеч не е чак толкова застрашена, колкото се опитват да убедят противниците на юга. Полицейски коли патрулират из целия град, а същото правят и добре въоръжени спецчасти. И все пак те съветваме да не се отдалечаваш много от центъра, защото в дори и само на няколко преки от главните улици, положението е малко по-различно.

Какво да видиш

Въпреки че Рим, Венеция, Милано и Флоренция са по-желани дестинации, Неапол не отстъпва със своя неподправен южняшки чар.  В града има 3 огромни замъка, които могат да бъдат посетени от туристи. „Нуово“, “Кастел дел Ово” и „Сант Елмо“ са запазили своя облик, въпреки силата на вековете.

От последния можеш да видиш целия град, включително и Тиренско море срещу 2.5 евро. До замъка се с стига с фуникуляр (1.10 евро за билет в посока), който се хваща от центъра на града.

Замъка “Нуово”

Входът за „Нуово“ пък е на цена от 5 евро, но зад огромните стени се крият редица галерии. В „дел Ово“ се влиза безплатно и е хубаво да се види както през деня, така и вечерно време. Истината е, че всеки един от въпросните замъци си заслужава да бъде посетен, разгледан и заснет. Същото важи и за театъра в града „Сан Карло“. Той е единственият действащ оперен театър в света, а красотата му е сравнима с тази на Болшой театър в Москва.

Театърът се намира в непосредствена близост до Испанския дворец и галерия “Умберто I”.
Цената на входа е 5 евро, което включва обиколка с гид. Веднъж дневно има и такава на английски. Това е и един от основните проблеми на града – местното население не знае чужди езици.
„Причината е, че тук всеки избира дали да учи или не – обяснява местен сервитьор. – Не всеки е ходил на училище, предвид бедността в района.“

Обиколката на “Сан Карло” включва и кралската ложа. Самият театър разполага с близо 3500 седящи места, разположени на цели 5 етажа.
Може би най-скъпата забележителност в града е подземието “Naples Sotteranea”. 10-те евро, които включват и гид, ще те отведат под главните търговски улици на града. Цялата обиколка продължава около час, но в сравнение с останалите атракции, тази някак бледнее. Лично мнение, разбира се.

Не пропускай да посетиш и Катедралата на Неапол. Вътрешността й наподобява кораб, разполагащ с 16 масивни колони, по чийто стени са разположени портретите на 46 светци. Най-голямата реликва пък е свещената кръв на Свети Януарий. Тя изнасяна само три пъти в годината. През първата неделя на месец май, на 19 септември, когато се чества празника на светеца и 16 декември – в чест на защитата на светеца при изригването на Везувий. По това дали ще се втечни или не се съди за съдбата на града. Ако кръвта не се втечни, това се смята за лоша поличба.

В близост до Дуомото се намира и историческата улица Spaccanapoli, където стотици местни артисти са изложили своите ръчно изработени сувенири. Можеш да намериш фигурки на известни италиански личности, сред които и Дон Диего Марадона, който е със статут на светец в Неапол.

Около Неапол

Едно евентуално посещение на Неапол крие много повече преживявания от обичайните улични обиколки. Около Неапол са разположени някои райски кътчета, които влизат в графа задължителни, ако имаш нужното време.
До остров Капри се стига само с ферибот, цената за който варира според сезона. През август, когато цените са по-високи, отиване и връщане излиза около 40 евро. На самия остров също  е необходим транспорт, който може да включва градски автобус или наемане на автомобил с шофьор. Цената на билета за градския транспорт е от порядъка на 1.20 евро.
Заслужава си да се впуснеш в обиколка с кораб около самия остров. Ще видиш вилите на Джорждо Армани, София Лорен и други известни личности.

В близост до Неапол по Амалфитанското крайбрежие пък са разположени приказните Позитано и Амалфи. Вариантите за транспорт до тях са различни, но повечето от тях започват от Соренто, място, което също заслужава своето внимание.
Билет за автобус Соренто-Позитано е 4 евро, а ако взимаш такъв за двете посоки трябва да внимаваш, за да не се качиш в автобус на друга фирма. Проблем, който имат редица туристи, принудени да заплатят наново мястото си.

Внимавай още за…

Всеки път, когато си на заведение или в магазин, задължително взимай касовата бележка. В противен случай рискуваш да бъдеш глобен от местните власти. Закони, какво да ги правиш. Внимавай и при пресичането, защото там пешеходецът има всичко друго, но не и предимство. Ако посетиш Капри и още на пристанището решиш да посетиш Синята пещера, трябва да си наясно, че най-вероятно на място ще трябва да заплатиш допълнително 14 евро за вход. Повечете екскурзии до пещерата стигат само до входа й, където има каса и дъъъълги опашки.

В Италия любовта се среща на всяка улица. Буквално!
Хората в Неапол не са богати, но казват, че са далеч по-сърдечни от севера.

Кефи ли те?

Влязоха с взлом в къща, за да я почистят

“Бари Сийл: Наркотрафикантът” идва в кината и IMAX този петък