10 от най-паметните арести в историята на НБА

10 от най-паметните арести в историята на НБА

Истинският баскетболен фен се радва, когато любимият играч е на първа страница на вестниците, брато. Но не винаги това се случва, заради впечатляващата му изява под коша. Така, например, това лято Зак Рандолф реши да си докара бързи пари и купи солидна количество марихуана, за да я препродаде. Но ченгетата го спипаха, а в полицейския участък му бе повдигнато обвинение. Предлагаме ти още 10 паметни ареста в историята на НБА.

1. Денис Родман

Едва ли тази рубрика би минала без Денис Родман. Бившият играч има впечатляваща игра не само в отбрана и защита, но и притежава нестандартно поведение извън баскетболната площадка. От 1999 до 2008 г. той не веднъж има проблеми със закона. Задържали са го за нарушаване на обществения ред, за възпрепятстване работата на полицията, домашно насилие. И разбира се, шофиране в нетрезво състояние. В края на 2008-а звездата на „Чикаго Буулс“ решава да загърби проблемите с алкохола и наркотиците и се подлага на лечение. През 2014-а петкратният шампион в НБА отива в друг център за наркозависими.

2. Кеон Кларк

Кларк играе 6 г. в НБА за „Денвър“, „Торонто“, „Сакраменто“, „Юта“. Но проблемите му със закона започват след края на кариерата му. През 2006-а трябва да се яви пред съда по обвинение в притежание на марихуана и оръжие. Кларк решава да избяга, но полицията го хваща, тъкмо когато сяда в автобуса за Хюстън. Дават му 2,5 г. затвор, но заради отсъствието на адвокат присъдата му е отменена. По време на делото Кларк признава, че е пиел дори в ученические години, както и като играч в НБА. През 2010-а бившият баскетболист отново попада в съда. Този път го пращат в затвора за 33 месеца за повторно шофиране в нетрезво състояние. А през 2013-а следва ново наказание – 8 години за притежание на марихуана и оръжие.

3. Джейсън Уилямс

Уилямс има проблем със закона още в началото на кариерата си през 1990 г. Но най-сериозният е през 2002-а, когато случайно убива с пушка шофьора на лимузината Костас Кристофи, който трябва да вземе отбора и да го закара от благотворителния търг по домовете им. Пресата съобщава, че Джейсън е играл в тази среща с ловна пушка, а после докато показвал имението си на останаите, оръжието гръмнало и Кристови се озовал на пода. Адвокатите на бившия играч на „Мемфис“, „Сакраменто“, „Маями“ усмяха да смегчат присадата му и през 2010-а Джейсън получи само 5 г. затвор.

4. Муки Блейлок

На 31 май 2013-а автомобилът, управляван от бившия играч на НБА Муки Блейлок, се врязва в друго транспортно средство в Клейтън, щата Джорджия. Състоянието му е критично, но оцелява. Не същата съдба обаче има майката на 5 деца, която загива при инцидента по вина на баскетболиста. Муки е осъден на 15 години, но се признава за виновен и се договаря за намаляване на наказанието В крайна сметка той прекарва 3 г. зад решетките, а за останалите получава условна присъда.

5. Алън Айвърсън

Айвърсън има проблеми със закона още преди да старта на кариерата си в НБА. През 1993 г. заедно с приятели отива в клуб по боулинг. Там компанията се спречква с друга, но на бели хора. Настава меле. Полицията арестува Айвърсън и приятелите му. Обвиняват звездата на ученическия отбор в групово нападение и нанасяне на щети. Няколко свидетели дори дават показания, че Айвърсън удря жена със стол по главата, както и че е главният инициатор на сбиването. Съдът признава Алън за виновен и му дава 15 г. затвор, 10 от които условно. Бъдещият лидер на „Филаделфия“ прекарва зад решетките 4 месеца, след което получава помилване от Дъглас Уайлдър, губернатор на щата Вирджиния. По-късно съдът отменя присъдата, заради липса на улики.

6. Еди Джонсън

Кариерата на Еди Джонсън приключва, заради любовта му към кокаина. По време на изявите си за „Атланта“ той не веднъж е хващан в употреба на наркотици. И на няколко пъти лигата го дисквалифицира, но той не губи надежди да се върне на паркета. През 1987 г. търпението на босовете се изчерпва. Еди получава доживотна забрана да се състезава. Но с това проблемите на Джонсън не спират. Поне 100 пъти е прибиран в полицейския участък. А върхът на неговата престъпна дейност е бой и изнасилване на осемгодишно момиченце през 2006-а. Две години по-късно съдът осъжда Джонсън на доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване.

7. Рубен Патерсън

Рубен Патерсон играе в НБА 8 г., в които успява да се състезава за 6 отбора. През 2001-а е арестуван и обвинен в опит за изнасилване на гледачката на своето дете. Осъден е на 1 година. В затвора баскетболистът прекарва само 15 дни. Но на свобода спазва послушание едва една месец, след което се оказва отново на подсъдимата скамейка. Този път напада човек, одраскал автомобила му. През 2002-а Рубен е арестуван пак по обвинение в домашно насилие, за което сигнализира съпругата му. Осем години по-късно Патерсън е задържан за шофиране в нетрезво състояние.

8. Айзея Райдър

Айзея Райдър играе 9 години в НБА. В 563 матча той има средно по 16,7 очка. За съжаление и арестите му са много. Поне 30 пъти попада в полицейския участък. Богатата му колекция от обвинения включва притежение на марихуана и кокаин, нападение, бягане от полицията, телефонни машинации, незаконна хазартна игра, кражба на автомобил, а също и домашно насилие. Все пак през 2012-а Айзея се вразумява и създава благотворителна организация, която да помага на деца от семейства с ниски доходи.

9. Табо Сефолоша

Табо Сефолоша и съотборникът му Перо Антич са арестувани през април 2015-а край популярен нощен клуб в Манхатън. Полицията ги арестува, защото и двамата пречили да разследват друг играч от НБА – Крис Копланд, който заедно със съпругата си получават наранявания с нож в същия клуб. Силите на реда не се церемонят с баскетболистите. Сефолоша получава травма на глезена и е принуден да пропусне плейофите. По-късно швейцарецът подава иск срещу полицаите, които обвинява в незаконен арест, преследване и превишаване на правата. През пролетта на 2017-а Сефолоша постига споразумение с органите на реда, които трябва да му платят 4 млн. долара.

10. Чарлз Едуард Смит

Чарлз Смит не успява да постигне сериозни успехи на професионално ниво. През 1988 г. той е в състава на янките за олимпиадата в Сеул. Тогава Щатите стигат до полуфиналите, където губят от бившия СССР със 76:82. След година Чарлз е признат за най-добрия играч на Източната конференция и пробива в НБА. Но през 1991 г. автомобилът, управляван от Смит предизвиква катастрофа, в която загиват двама студенти от Бостънския университет. Чарлз не чака полицията и се скрива. После е осъден на 4,5 г. Но в затвора прекарва само 28 месеца. Вече на свобода, подновява кариерата си, която приключва през 2001-а. А 9 г. по-късно престъпници влизат в дома му. Баскетболистът получава две огнестрелни рани, но оцелява. На следващия ден полицията открива в жилището му сериозно количество кокаин.

Източник: В-к „Труд“