in , ,

Ордос – многомилионният град, в който няма да срещнеш никой

В днешно време на почит са големите градове с модерна архитектура и предлагаща редица начини на забавление. Младите пътуват до туристически дестинации като Лондон, Ню Йорк и Дубай, за да се сблъсък дори и за краткото с чувството да живееш в подобен свят.

В Китай обаче действат по различен начин. Вместо да пътуват, те директно създават такива градове. Такъв е проектът “Ордос” – една от най-големите грешки на местното правителство. Определян за азиатския Дубай, изкуствено създаденото населено място играе ролята на нещо като нашия Видин – голям и пуст.

Местната управа хвърля колосални средства, за да превърне новопостроенния град в луксозен мегаполис, където да живеят милиони китайци. Строят се болници, училища, спортни центрове, молове, театри. Обещават се само цветя и рози, но понякога нещата не стават така, както се планират.

14-години след създаването на Ордос, в него живеят по-малко от 20 000 души, което се пада по около 18 души на квадратен километър. Само за справка в Шанхай са повече от 2500 души на километър, а в Москва – 11 000.

Кварталите пустеят, няма кой да те напсува по улиците, а да срещнеш комшията в центъра е нещо напълно обичайно, защото всички се познават поименно. Градският музей на изкувствето пък изглежда като от фентъзи филм с участието на Уил Смит, но и това не привлича вниманието на новозаселници. Причината – скъпата цена на имотите. Първоначално къщи се продават от по 11 000 долара на кв. метър, но за местното население това са непосилни цифри. Цялата тази патардия пък прави Ордос най-скъпия град в Китай.

Сега местните жители трябва да преминават през половината град, за да се запасят с хранителни стоки, а цялостното усещане е като от филма “Аз съм легенда” с въпросния Уил Смит, където актьорът е абсолютно сам в подобен мегаполис.

Каним те на парти на Brato.bg на 1 юни в клуб “Грамофон” 

Кефи ли те?

Кемперът, който се трансформира в лодка

100 души ядат банан изкусително (ВИДЕО)