in , ,

Филми, базирани на книги, са предложения ни за почивните дни

Обичаме да четем книги, но обичаме и да гледаме филми, брато. А когато е 2 в 1 е още по-добре. Именно това е причината да ти дадем няколко предложения за дъждовните вечери, когато се чудиш какви да ги вършиш.

Предлагаме ти 3 ленти, базирани на книги, които си струват да бъдат изгледани. Мечтата ни е един ден да има екранизация и на “Наръчникът на едно брато”, но дотогава има време.

“Човек на име Уве”/ En man som heter Ove

Eвропейското кино е класа, брато, и не говори добре за теб, ако го подценяваш. Книгата можеш да намериш във всяка добра книжарница, а филмът в сайт за торенти. Пак сме над закона, деба.

Комичните приключения с възрастния Уве, който не може да се отърве от досадници в нужда от невъзможна за отказване помощ, се редуват с ретроспекции за живота му, изпълнен с много труд и неуморна защита на личните му правила за добро и зло. Зад приключенията на Уве се простира и сатира на съвременния свят, увлечен дигатално и обеднен емоционално. Повече няма да ти разкриваме, но оценката му в IMDb е по-висока и от Тити Папазов.

“Дама, поп, асо, шпионин”/ Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Второто ни предложение е по романа да Джон Льо Каре, а екранизацията е от 2011 година с оценка от 7.1.  В началото на 70-те години Джордж Смайли – бивш разузнавач, е нает тайно от доскорошния си работодател да разкрие къртица в британските тайни служби. Смайли е преследван от оплетеното си минало, в което е замесена и руска шпионка.Сега му се налага да разследва бившите си колеги. Заедно с асистента си Питър Гилъм той се потапя в мрачните дебри на Европа от епохата на Студената война – място, където зад всеки приятел се крие вероятен предател. Впечатляващият визуален стил на филма разкрива непостоянството и уязвимостта на човешкото съществуване – все едно дали то е показано през очите на дете от предградие на Стокхолм или на изгубил илюзиите си таен агент с минала слава, се казва в описанието на лентата в Замунда.

“Тъмно минало”/ A History of Violence

Уна-Мари Паркър е написала “Тъмно минало”, а Дейвид Кроненбърг е режисирал филма.  В този изпълнен с напрeжение екшън, собственикът на закусвалня в малко градче, Том Стал се оказва в ролята на местен герой, след като успешно се справя с двама бандити по време на опит за грабеж. Той се чувства неудобно в новата си роля на знаменитост и се опитва да се върне към нормалния си живот, когато се появяват гангстерите Карл Фогарти и Ричи Кюсак, които твърдят, че имат стари неуредени сметки с Том. Фогарти започва да преследва жената и децата на Том, и това завършва с кървава схватка, в която Том трябва да защити семействто си от нещо, което е или случай на объркана самоличност, или тъмно минало, което го е застигнало.

https://goo.gl/r4jjae

Кефи ли те?

Какво е да си селекционер на отбора на Ким Чен Ун

Как да се върнеш към живота след алкохолно-агнешкия маратон?