in , ,

5 по-различни книги, които трябва да прочетеш

Много думи и много уроци, брато. Цял живот няма да ни стигне, за да прочетем книгите, които сме набелязали. Болни сме на тая тема, не спираме да купуваме книги. Имаме всякакви жанрове, четем каквото ни попадне, четем и текстовете по опаковката на тоалетната хартия, мъчейки се да ги наизустим като стихотворение. Това е друга тема, да не задълбаваме там…

Отгоре на всичко сме от онези хора, които като видят нещо готино, веднага искат да го споделят. На драго сърце ще ти кажем 5 по-различни книги, дето не само стават за четене, а и биха те вдъхновили за големи дела.

Днес е 23 април – Международен ден на книгата, няма по-удобно време да говорим за книги.

“Кучешки времена” на Илия Троянов

Един българин, който е по-признат в Германия и по света, отколкото в България. Ние просто сме тъпи копелета, брато. Тъпи сме, защото хем уж помним комунизма, хем уж го отричаме до някаква степен, хем пак сме с него, понеже пак го допуснахме, макар и пребоядисан и с нови дрехи. Искрено и по най-мазния начин плюем в лицето на българската политическа класа.

Но да ти кажем за книгата… Трояновата белетристика разглежда по журналистически – без да изпуска факти – събитията от самия край на върховенството на Тодор Живков до новите времена, когато героите трябва да са други. Всичко ново обаче е добре забравено старо, а това, което ни представят като истина, всъщност не се е случило. Не е имало погребение, за да има аутопсия.

Кое е различното на тази книга? След нея новините по телевизията ни се струват като “Том и Джери”. Нищо сериозно. Обаче на никой не му пука.

“12 странстващи разказа” на Габриел Гарсия Маркес

Страхотни истории, изправящи косите и на плешивец. Героите са различни, сюжетите са различни, а ако махнеш някоя от думите в текстовете, брато, той ще се срути. Няма нищо излишно, Маркес без претенции, Маркес цял себе си.

Ние специално четохме разказите един по един и в интервали между тях от няколко дни. Като да пиеш готина ракия е, като да гълташ качествено уиски. Вървят ли с бира? Да, но не си прави и пуканки, защото ще омажеш страниците.

Кое е различното на тази книга? Историите са брутални и ще ти се иска да повярваш в тях.

“11/22/63” на Стивън Кинг

Романът е повече от гениален, брато. Той няма нищо общо с ужасите на Стивън Кинг и може би това го прави още по-силен. Действието се развива и в наши дни, и в миналото. Главният герой Джейк Епинг, гимназиален учител, получава възможност да се върне във времето през “заешка дупка” и да предотврати… убийството на Джон Ф. Кенеди, като ликвидира Лий Харви Осуалд.

Връщането във времето е винаги 3 години преди покушението срещу тогавашния президент на САЩ. Време, в което Епинг трябва да подготвя своя план за отстраняването на Осуалд. Време, в което се запознава с любовта на живота си.

Без значение колко време прекарва Епинг в миналото, в настоящето са минали само 2 минути. Стореното в миналото обаче се отразява на настоящето. Какво ще се случи, ако Кенеди бъде спасен? Чети, брато.

Не случайно романът бе филмиран (гледахме го два пъти), като главната роля бе поверена на Джеймс Франко. ЛУ-ДНИ-ЦА!

Кое е различното на тази книга? Стивън Кинг е различен, романът е нещо специално.

“Забравените пътища” на Филип Лхамсурен

Книгата, с която ще пропътуваш близо 10 000 км, докато лежиш на канапето си или на хамак, брато. Въпросното четиво е пътепис на Филип Лхамсурен, тръгнал с колело от Родопите до Памир. Всичко това само за 5 месеца. Пътешественикът преминава през някои от най-конфликтните зони в света, сблъсква се с опасни животни и още по-опасни хора, спи и под открито небе. Броят на спуканите му гуми е трицифрен. По време на това негово приключение, Филип получава предложения за брак, работа и приемане на исляма.

Кое е различното на тази книга? Прочети горното и ще разбереш.

“Наръчникът на едно брато” от Брато.бг

Нашият скандален шедьовър също заслужава внимание. Не желаем да се мерим с Маркес, Троянов, Вазов или Ален Делон, брато. Желаем обаче да те разсмеем от сърце, кръвта ти да стане мед, а с ръка да превърнеш водата в бира. Книгата е пълна с мъжки съвети, черен хумор и теми, които те вълнуват пряко. Ше те научим как да лижеш качествено (не задника на шефа за повишение, а твоята Цецка), ще разбереш защо не трябва да се връщаш при бившата и как деликатно да отидеш по голяма нужда на първа среща с мацка. Имаме общо 93 такива теми!

ЗА ПОРЪЧКИ ВИЖ ТУК!

Кефи ли те?

„Ел Класико“, или мач за 40 млн. долара

Джаджа охлажда бирата ти в летните жеги