in

Спас Делев – Торпедото от село Ключ

Новият футболен герой на нацията е Спас Делев. Играчът от село Ключ, който развинти холандската защита и вкара два гола за победата на България с 2:0. Попаденията на дребосъка върнаха позабравени усмивки по лицата на родните запалянковци. Повече от 2 десетилетия не ни се е случвало да вземем скалп на световна сила. И изобщо не ни беше до усмивки в последните години. Като изключим ироничните, разбира се. Торпедото от Ключ обаче промени ситуацията. 27-годишният футболист помете холандските „лалета“ и накара светът отново да се изказва с уважение към футболния отбор на България. Макар и засега само за един мач.

А Спас Делев е скромен добряк, който навремето мечтаеше за 1000 лева заплата. Появи се на футболната сцена още 20-годишен. Направи го с фурор с екипа на „Пирин“. Вкара на ЦСКА насред „Българска армия“, а след това с тима от Благоевград би „Левски“ на полуфинал за Купата на България. Мачът със „сините“ показа, че Делев не е обикновен футболист. В двубоя техничарят получи спазъм на белите дробове. Лежеше по терена, виеше от болка. Но стисна зъби и доигра двубоя, вместо да бъде сменен. След края на мача обаче беше откаран в болница. И там лекарите се кръстеха.

„В такова състояние не вярваме, че е възможно да се тича, камо ли да се играе мач“, недоумяваха благоевградските медици.

Силните изяви на Спас го доведоха до трансфер в ЦСКА.

„Искам хиляда лева заплата и бунгало на базата в Панчарево“, били думите на Делев по време на преговорите.

Показал се толкова емоционален и наивен, че се наложило баща му Борис да довърши сделката. В крайна сметка футболистът получил 5000 лева и трансферът бил финализиран. Именно таткото на Делев изиграва главна роля в кариерата на настоящия национал.

Борис, по това време шофьор към една фурна в родното село Ключ, записва още невръстен своя син в „Беласица“. Там пък треньор му е Иван Златински – чичо на друг наш футболист и бивш национал – Христо Златински. В Петрич амбициозният Делев много бързо показва таланта си и е привлечен в школата на Ивайло Андонов в Благоевград. Спас живее отделно от родителите си, които пък се скъсват от работа, за да успеят да го издържат.

Майката Мария се труди в детска градина в Петрич, а след това е шивачка. Докато е в Благоевград, бързакът учи в техникум, а специалностите му са две – шофьор и монтьор. Идвайки в ЦСКА, Спас дори се хвали, че вече умее сам да се оправя в живота.

„Мога дори да си поправям колата“, обявява гордо Спас, пристигайки на „Армията“ със стар фолксваген.

Делев много бързо стана звезда на „червените“ и няколко месеца по-късно вече беше в националния отбор. Шегаджиите Ивелин Попов и Николай Михайлов и сега разправят история как на паркинга се появява лъскав джип… без шофьор.

„Изнасяхме възглавници от хотела, за да ги дадем на Спас, понеже не се виждаше от волана“, смеят се и до днес в отбора.

Делев е скромен, дори притеснителен. Смущава се, когато дава интервюта и не се чувства комфортно под светлината на прожекторите. Обича да е в собствени води. Именно заради това в родното село Ключ е вдигнал палат. Най-красивия в района.

През 2011 година провали собствения си трансфер в руския „Волга“. ЦСКА беше договорил сделката, която щеше да носи над 30 000 долара месечно на играча. Високият 169 см футболист обаче отказа в последния момент.

„Искам си в България“, отсече Делев и трансферът пропадна.

Нападателят не беше готов за чужбина по това време. Върна се в България и продължи да играе за ЦСКА.

Премина в турския „Мерсин“ година по-късно – за 1 000 000 евро. Но 12 месеца след това последва ново завръщане на „Армията“. През лятото на 2013-а дребосъкът си уреди трансфер в испанския „Лас Палмас“. Там обаче изобщо не се адаптира. Трудно му върви най-вече обучението по испански език и… следва ново завръщане в България.

Близо две години Спас риташе по родните терени. Направи го с екипите на „Локо“ (Пловдив) и „Берое“. През миналото лято бе привлечен от полския „Погон“. Днес Делев е на 27 години и България му е тясна. Основен играч е в клубния си отбор. Въпреки че в края на годината получи тежка контузия – скъса връзки, нападателят се възстанови за 3 месеца и се върна по-силен отвсякога.

И ако преди години Делев беше бързоного джудже с футболни шорти под коленете, днес Спас е физически добре сложено торпедо, което може да мине през всичко.

Снимки: Sportal.bg

Кефи ли те?

Спортните автобиографии хит сред читателите

Мистър Бийн също попадна под прицела на Фотошоп мастърите (КОЛАЖИ)