in ,

Съветите на The Fitness Chef: Пролетно почистване


Ето с какво можеш да започнеш, ако искаш да се изчистиш за лятото, а не си спазвал хранителен режим до сега, брато. Тези съвети ни ги дава Емануел Июджи – The Fitness Chef. Братото, което е въплъщението на здравословния живот.

Ако досега не си бил на диета и мислиш, че е време да започнеш такава, за да бъде максимално ефективна, трябва да знаеш няколко основни правила, към които да оформиш твоя режим. Тук искам да отбележа, че винаги е по-добре да оставиш тази работа на професионалист, който да изготви най-правилния и подходящ за теб режим, но ако смяташ, че ще се справиш и сам, ето и 5-е най-важни неща, които да те водят:

Никога не прибягвай до крайности

Всяка крайност води рано или късно до неуспех. Не прекалявай с лишенията и с намаляването на храната. Ако спазваш режим, който те натоварва психически повече, от колкото те удовлетворява визуално, рано или късно чашата ще прелее и ще нарушиш, „меко“ казано, режима. Трябва да се ограничаваш – да, но винаги трябва да получаваш своята „награда“ при добре свършена работа, един или два пъти седмично, като си хапнеш каквото ти се иска.

Разпределяй храната спрямо физическата ви активност

Храната е нашето гориво. Тя ни дава енергия да извършваме ежедневните си задачи и да се възстановяваме след натоварване. Когато увеличиш физическата си активност било то със спорт, разходки, плуване или друго, ние се нуждаем от повече храна, за да се възстановим. Ако искаш да редуцираш теглото си или да намалиш процента мазнини е нужно да преминеш в режим на калориен дефицит, което ще рече, че трябва да приемаш по-малко калории, отколкото са му нужни на организма, за да поддържа моментните килограми. Но тук е критичният момент – да не намаляваш рязко калориите, защото тогава ще предизвикаш забавяне на метаболизма. Изчисли си калорийния прием +/- 200 ккал., за да знаеш, че всичко е по план. Калорийни калколатори има в чичко Гугъл.

Приготвяй храната си вкъщи

Приготвяй основните си хранения вкъщи, така може да си сигурен за произхода и начина на приготовление на храната, която консумираш. Когато се храниш навън, трудно може да калкулираш количеството на храната, която трябва да изядеш и рядко ще намериш място, където да използват най-качествените продукти. Разпределяй храната си точно, за да можеш да държиш нещата под контрол.

Разнообразие

Разнообразявай храната си, за да не ти омръзне спазването на режим. Използвай различни видове риба, приготвяй пилешкото по различни начини, както и телешкото и пуешко месо. Изключително важно е храната ти да не е еднообразна, защото така рано или късно ще ти дойде до гуша спазването на режим и ще нарушиш диетата. Също така смея да твърдя, че разнообразяването на видове белтъчини-протеин през деня гарантира по-висок процент на усвояемост. Тоест, ако за обяд изядеш 200 гр . пиле, следобед 200 гр . риба и на вечеря 200 гр. телешко, организмът ти ще усвои по-голяма част от белтъчините в тях, ще набави пълен набор от аминокиселини и ще се възстановиш по-добре, от колкото, ако изядеш 600 гр. пилешко на трите хранения.

Не изключвай вечерното хранене

Много често чувам хора, които изключват напълно вечерното хранене (не ядат след 18:00 ) с цел да отслабнат по-бързо. Бързата работа – срам за майстора. Нищо бързо не е качествено или дълготрайно. Да, пропускайки вечерното хранене, може да свалиш някой друг килограм. Но в последствие това ще доведе до забавяне на метаболизма поради слабото възстановяване и катаболизма на мускулите след тренировка, съответно и ефекта „нищо не ям и не свалям!“ .

Кефи ли те?

Решено! Ето как ще се казва книгата на Брато (ГРАФИКА)

Баща ползва еднояйчните си близнаци да плаши хората в хотелите