in

И Китай не може да бие Висшата лига по трансфери

 


Висшата лига отново показа, че може и знае как да харчи, когато става въпрос за трансфери. В елита на добрата стара Англия си позволиха лукса да пръснат рекордните 1,380 милиарда паунда общо за сезон 2016/2017. По-голямата част от тази сума отиде за покупки през лятото, когато отборите по традиция са по-активни.
През зимата на Острова отделиха „скромните“ 215 милиона от английската валута за нови играчи. По този показател клубовете се доближиха максимално до рекордните 225 млн. от зимата на 2011-а.

Въпреки че не успяха да задминат постижението си отпреди 6 години, британците са недостижими на върха в класацията за обща сума на зимните трансфери. Нито едно друго първенство не се доближава до Висшата лига, а в това число влизат дори новобогаташите от Китай.

В Суперлигата на „драконите“ си позволиха впечатляващи попълнения като Оскар, Аксел Витсел, Карлос Тевес, Одион Игало и Алешандре Пато, но въпреки това калкулаторът отчете разходи в размер на 218,79 млн. евро, или 185 млн. паунда.
И въпреки всичките въпросни цифри на Албиона се похвалиха с печалба от 40 млн. паунда, което е впечатляващо предвид 100 млн. дефицит отпреди 12 месеца.
По-интересното е, че близо 50% от въпросните 215 млн. паунда са били похарчени не от водещите клубове в Англия, а от отборите, замесени в борбата за оцеляване. Процентът нараства до 67, ако в това число попаднат и тимовете след 10-а позиция, или всичко 145 млн. паунда от общата сума. Само за сравнение Бундеслигата похарчи общо 85 млн. паунда през януари, което е рекорд за елита на Германия.

„Кристъл Палас“ например брои 13,6 млн. паунда на „Олимпиакос“ за Лука Миливоевич, а „Бърнли“ взе рекордната в историята си покупка – халфа Роби Брейди от „Норич“ за 13 млн. паунда.

Най-скъп се оказа Габриел Жесус, акостирал в „Манчестър Сити“ срещу 27 млн. паунда, а вторият най-солиден трансфер на Острова бе Морган Шнайдерлин, за когото „Манчестър Юнайтед“ получи от „Евертън“ 20 млн. паунда.
Банковата сметка на „червените дяволи“ набъбна с други 17 млн. от сделката за Мемфис Депай с „Лион“.

Най-скъпият трансфер изобщо през този период на Стария континент бе в Париж, където ПСЖ си осигури немския полузащитник Юлиан Дракслер от „Волфсбург“ за 34 млн. паунда, а в световен мащаб №1 е продажбата на Оскар от „Челси“ в „Шанхай“ за 60 млн. паунда.
След всички тези зашеметяващи числа и суми някъде далеч зад тях остава Примера дивисион. Въпреки че именно Испания доминира в европейските клубни турнири през последните години, местните отбори извадиха общо едва 20 млн. паунда, за да освежат съставите си. Това поставя Ла Лига на 12-о място в класацията в света, а пред тях са първенства като белгийското, руското, турското и дори мексиканското.

Основна причина за това е и трансферното ембарго, наложено на „Реал“, което ще падне през лятото.
Половината от общата сума в Примера плати „Севиля“. Носителят на последните 3 трофея в Лига Европа и настоящ 1/8-финалист в Шампионската лига извади 5 млн. паунда за Валтер Монтоя от „Росарио Сентрал“ и още 4.5 млн. за Клемен Ленгле от „Нанси“.
А „Виляреал“ успя да се възползва от китайската истерия и получи 15, 4 млн. паунда за Пато от „Тянцжин“ на Фабио Канаваро.

Топ 10 на разходите по първенства

1. Висша лига 257, 05 млн. евро
2. Китайска суперлига 218,79 млн. евро
3. Лига 1 151, 3 млн. евро
4. Бундеслига 99, 26 млн. евро
5. Серия А 95, 84 млн. евро
6. Чемпиъншип 48,66 млн. евро
7. Мексиканска Класура 38,72 млн. евро
8. Юпилер Про Лийг 28,95 млн. евро
9. Висша лига на Русия 28,51 млн. евро
10. МЛС 26, 12 млн. евро

Кефи ли те?

“Стъкленият плаж” е красивият отговор на майката природа

Ланчо се извини за нецензурните думи в ефир (ВИДЕО)