in ,

Шоуто Формула 1 започва

Сезонът във Формула 1 започва следващата седмица. Най-авторитетната автомобилна надпревара за поредна година ще предложи на феновете много емоции, като се има предвид промените в правилата.

За сезон 2013 конструкторите трябваше да премахнат „носовете” на автомобилите, които породиха много негативни коментари през 2012-та. Поради тази причина от ФИА разрешиха на тимовете да покрият елемента със специален панел, който обаче не трябва да се отразява на аеродинамиката на болида.

От централата също така промениха процедурите по разработването на предните крила. Те ще имат толеранс на движение от само 1 сантиметър, когато елементът е подложен на натиск от 100 килограма. Двойната DRS система, разработена от Мерцедес, и породила много полемики в спорта ще бъде забранена. Тя позволяваше на болида да развие по-висока максимална скорост и по-добра стабилност в бързите завои, благодарение на блокиране на предното крило, когато задното е отворено и по този начин се изравнява въздушното съпротивление генерирано при нормални условия.

След отпадането на Испания Рейсинг в надпреварата останаха 11 отбора, или 22 автомобила, вместо 24. Това наложи промени при квалификациите. Според новите правила в първата и втората сесия ще отпадат по шест коли, вместо седем. Третата остава непроменена, като десетте най-бързи състезатели ще се борят за полпозишън в рамките на 10-те минути.

Правилата за използването на DRS системата също претърпяха промени. През сезон 2012 пилотите имаха възможност да я използват по всяко време. От тази година системата ще се използва само в специални зони. Те ще бъдат по 2 на всяка писта. Също така ще има промени и при гумите на болидите, като те ще загряват по-бързо, но и по-бързо ще трябва да се сменят.

Фетел е фаворит за титлата

Германецът Себастиан Фетел отново е считан за фаворит за титлата във Формула 1 през сезон 2013. Трикратният световен шампион води убедително при букмейкърите. Залози за Фетел се приемат при коефициенти 6/4. Зад пилота на Ред Бул е Фернандо Алонсо. Шансовете на испанеца обаче са оценени на 11/4. Следва състезателят на МакЛарън Дженсън Бътъс с коефициент 6/1, а пилотът на Лотус Кими Райконен е с 10/1.

Текстът е на Бойко Димитров, в. “Репортер”.

Кефи ли те?

Млатиха съдия на мач от „Б“ група на Ливан (ВИДЕО)

Най-странните двойки по света