in

Скоро всички ще искат в китайското футболно първенство

18137627_2013110922371479660900

Китайската Суперлига е новата световна футболна сила. Азиатската страна не само се качи на сцената, но и засенчи най-големите страни, брато. Президентът на страната Си Дзинпин се стреми да създаде спортна икономика, която не съществува в такива размери. Цялата нация мисли за футбол, най-големите компании инвестират в него.

В Китай се харчат стотици милиони, а финансовият феърплей не може да ги пипне, защото той важи само за клубовете в Европа. Благодарение на това отборите дават чудовищни заплати, плащат трансферни суми, които само най-големите европейски грандове могат да извадят за футболист, и наемат специалисти, които да развиват най-великата игра.

Възходът

Скоро всички ще искат в китайското футболно първенство

Правителството разработи план, който да превърне Китай в най-голямата футболна сила. От 2015 до 2025 г. ще бъдат инвестирани общо 850 млрд. долара. В страната искат до 15 години да могат да кандидатстват за домакинско на световно първенство, а и… да го спечелят. За да се постигне всичко това, инвестициите от целия бизнес са насочени към китайския футбол. Именно заради това само това лято се очакват клубовете да хвърлят над 300 млн. долара за нови. Половината пари вече са изхарчени. Бразилецът Хълк бе купен от „Шанхай“ за 56 млн. евро. Заплатата на 29-годишния кариока е 1,4 млн. долара на месец. С нея Хълк е номер 3 в света по заплащане сред футболистите. Пред него са само Лео Меси и Кристиано Роналдо.

Именити треньори пък водят отборите, чийто бюджет за сезона варира от 20-30 млн. долара на най-слабите отбори до 100 млн. на лидерите в таблицата. Наставниците, които водят китайски отбори, са Луис Фелипе Сколари, Свен-Йоран Ериксон, Феликс Магат и Фабио Канаваро. До вчера там работи и Ясен Петров. Бившият треньор на „Левски“ бе начело на „Шъдзяджуан“. Петров е легенда на клуба, след като вкара отбора за първи път в историята му в елита на Китай. На всеки мач фенове на тима разпъваха огромен транспарант с неговия лик, но след поредица от мачове без успех през настоящата кампания Петров бе освободен.

Девет от 16-те клуба в първенството играят на стадиони с капацитет, по-голям от 50 000 места. Осем от клубовете са със средна посещаемост над 20 000 зрители на мач. „Гуанджоу Евъргранде“ и „Бейджинг Гуоан“ са най-посетените отбори. Средно по 45 000 и 40 000 фенове съответно гледат техните мачове от трибуните. Един от най-популярните футболни мениджъри в страната Ромейн Воо е категоричен, че в най-скоро време най-големите в света ще искат да играят в Китай.

„Хълк и Грациано Пеле са поредните големи играчи, които са част от магията на китайския футбол – коментира Воо. – Преди тях Дидие Дрогба, Сейду Кейта, Мохамед Сисоко, Кануте, Обафеми Мартинс, Папис Сисе и Демба Ба станаха част от отборите в първенството. Следващите са Меси и Роналдо.“

Поглед в бъдещето

Целта на Китай е да е футболна сила номер 1 в света до 35 години. Преди месеци китайското правителство обяви план как тази мечта да стане реалност. Планът съдържа 16 страници, а една от стратегическите точки в него е до 2020 г. да има 50 милиона… деца и възрастни, играещи футбол. Друга от целите на първата фаза, до 2020 г., е да има най-малко 20 000 тренировъчни центрове и 70 000 игрища, а в началните и основните училища да има над 30 милиона ученици, които практикуват футбол. Няколко водещи европейски клуба, сред които испанските грандове „Барселона“ и „Реал“, вече дори имат футболни академии в част от по-големите градове на Китай.

Правителството обаче иска да разшири инициативата в цялата страна. Плановете до 2030 г. включват в Китай да има по едно футболно игрище на всеки 10 000 души. Друга от целите на втората фаза е женският национален отбор отново да се превърне във водеща световна сила. Китайките станаха световни вицешампионки през 1999 г., но в последните години загубиха позиции. На мондиала през 2015 г. те отпаднаха на четвъртфинал, а в световната ранглиста са под №17, което е близо до най-ниската им позиция – №19.

Мъжкият национален отбор на Китай пък трябва да се превърне в един от най-добрите в Азия до 2030 г. На всички е ясно, че за да стане така, трябват собствени кадри. И в Китай вече работят по този въпрос. Мадс Давидсен е датски специалист, който обучава най-добрите футболни таланти в страната в осигурен от правителството комплекс, намиращ се в покрайнините на Шанхай. Там тренират и най-големите спортни таланти като цяло, но сред тях са и момчетата, които трябва да направят Китай номер 1 в света по футбол. А условия има. За това и за всичко останало се е погрижила държавата в лицето на президента Си Дзинпин и милионите на местните магнати, което ни кара да мислим, че в най-скоро време най-големите ще искат в Китай.

Кефи ли те?

Дарт Вейдър в новия трейлър на “Rogue one: История от Междузвездни войни”

Откриха пиян мъж да спи върху стъклен покрив, не помни как се е качил там