in

Емоционалното завръщане на Стенли

Stenli
Истинската футболна приказка, белязала 2016 г., не е тази на „Лестър“ и спечелената от „лисиците“ титла във Висшата лига. Не е и сензационното представяне на Исландия и походът на „викингите“ до четвъртфиналите в дебютното им участие на Евро 2016.
Истинското чудо, впечатлило, а и вдъхновило футболната общественост, се случи на 9 юли в австрийското градче Грац. На местния стадион с капацитет 2000 души се изигра една наглед неособено атрактивна приятелска среща между местния шестодивизионен ГАК и „Астън Вила“. Резултатът от 8:0 в полза на английския тим не впечатли никого. Това обаче направи Стилиян Петров и неговото завръщане в игра. При това с капитанската лента!

Полузащитникът на бирмингамци се появи като резерва след почивката, записвайки първи 45 минути на терена след онази злощастна вест през март 2012 г., преобърнала кариерата, а и живота му изцяло. Преди малко повече от 4 години започна най-дългият двубой за Петров в неговата кариера, а негов съперник бе левкемията. Мач, спечелен от Стенли с цената на много усилия.

„Не знам какво представлява адът, но това трябва да е по-лошо, казвам ви – обясни футболистът година след диагнозата. – Беше много тежко, но ние никога не се предадохме като семейство, не можеше да го направим. Имаше много въпроси в главите ни през този период, но всички се надяваме, че лечението върви добре и това е важното.“

По това време никой не знае, че Петров има тайна мисия. Никой освен жена му Паулина, която дори не вярвала, че утопичната по това време цел ще се превърне в реалност и Стан отново ще играе любимата си роля, тази на лидер за „Астън Вила“. За целта той тренира като луд месеци наред, сваля 37 килограма и се доближава до формата, в която се намира в дните преди онзи злополучен двубоя с „Арсенал“ през март 2012 г.

„Герой, боец, вдъхновяващ, лидер, легенда“, са само част от определенията, с които навършилият наскоро 37 години футболист бе засипан от феновете на футбола след емоционалното завръщане за „Вила“.
„Какво невероятно удоволствие е да играеш рамо до рамо с такъв човек. Толкова съм щастлив за теб, Стенли“, написа на свой ред новият капитан на бирмингамци Джак Грелиш.
Далеч по-крайни бяха привърженици на футбола от целия свят, които за пореден път засвидетелстваха любовта към българина.

„Не съм фен на „Вила“, но е истинско вдъхновение да видиш Стилиян Петров отново след четири години. Какъв боец“, написа един от тях в туитър.

„Няма значение, че подкрепям „Бирмингам“. Надявам се да видя Петров, когато играем с „Вила“. Този човек вдъхновява“, заяви друг, а трети бе още по-краен: „Не съм имал фланелка с име на футболист, откакто Дуайт Йорк си тръгна от клуба. Нямам търпение Петров да подпише, за да си поръчам негова“, обясни привърженикът на бирмингамци Люк Джордън.
Новината обиколи и всички водещи световни агенции, превръщайки се във водеща. „Ас“, „Газета дело спорт“, „Дейли мейл“, „Мирър“, „Сън“, ББС“, „Скай спортс“, „Евроспорт“, бяха само малка част от водещите медии, отразили добрата новина.

Сега целият свят е затаил дъх в очакване на финализирането на тази героична мисия от страна на Петров. Тя ще стане факт с подписването на професионален договор с „Астън Вила“. Стенли вече направи първата, а и най-голяма крачка за това, а останалото зависи от мениджъра Роберто ди Матео.

Източник: в. “Труд”

Stan the Man! Back in a Villa shirt. 😍😍😍 #AVFC #AVFCinAustria

Снимка, публикувана от Aston Villa – Official (@avfcofficial) на

Кефи ли те?

Когато децата останат насаме със своите бащи (СНИМКИ)

Най-красивите голове от Европейското във Франция (ВИДЕО)