in

Големите губещи на Евро 2016

maxresdefault
Eвро 2016 е към своя очакван край, брато. Много скоро шампионът ще бъде ясен, а купата ще бъде в ръцете на капитана. 50% шансове за това има Кристиано Роналдо, другите 50% са за…кой би снощи, че малко прекалихме с баджанака?

Както и да е и като говорим за победители, трябва да признаем, че има и губещи. Така е устроен животът, но хубавото е, че колелото се върти и утрешният ден пази своите тайни.

Уейн Руни (30 г., Манчестър Юн)

Romania Soccer Champions League

Капитан на Англия, която отпадна от Исландия. Това е достатъчно като информация за представянето на бившия нападател, който в момента се опитва да е халф. “Няма да се откажа от националния отбор – заинати се той след завръщането на англичаните у дома. – Нека да видим кой ще бъде следващият селекционер. Ако ме повика, съм готов да играя пак!” Все пак обаче по-реалистичен е вариантът новият селекционер да не разчита на Руни. “Той е надценен, времето му е минало, вече нямаме нужда от него”, казва в този ред на мисли легендарният Гордън Бенкс (78 г.). Но даже и така Руни пак има своето място в историята, защото е реализатор №1 в историята на Англия с 53 гола в 115 мача.

Арда Туран (29 г., Турция)

Снимка, публикувана от Arda Turan (@ardaturan) на

Капитанът на Турция беше буквално смачкан от освирквания на това европейско. От една страна, защото започна подготовка с наднормено тегло. От друга, защото се опитваше да извива ръцете на федерацията за премия от 500 хил. евро на човек за победа в турнира. От трета – освиркваха го по политическа линия, понеже е приятел на президента Ердоган и даже го покани на сватбата си през 2013 г. Заради слабото си европейско в Барса вече са решили да се отърват от него, въпреки че само преди година платиха за правата му 34 млн. евро.

Роберт Левандовски (27 г., Полша)

 

Капитанът на Полша изпусна отлична възможност да се постави в по-добра позиция за нов договор с Байерн и след 2019 г. Нападателят се отчете само с един гол от игра за Полша в турнира – в 1/4-финала с Португалия, който бе загубен с дузпи, и единственото положително, което му се случи беше, че след мача лично Кристиано Роналдо тръгна да го утешава.

Марио Манджукич (30 г., Хърватия)

Очакванията спрямо Хърватия, включително централния нападател на Ювентус, бяха много големи. Твърдеше се, че този хърватски отбор е най-добрият след онзи, който стана трети в света през 1998 г. В крайна сметка обаче краят му настъпи още на 1/8-финалите. А Манджукич така и не вкара гол. Което означава, че най-вероятно ще загуби титулярното си място за сметка на Никола Калинич (28 г., Фиорентина).

Давид Алаба (24 г., Австрия)

 

Тази тема беше актуална още по времето, по което Алаба подписа новия си договор с Байерн до 2021 г. А именно – големият въпрос е кой е верният пост за него? Към момента виенчанинът е сред най-добрите леви бекове в света, но иска да играе в центъра на халфовата линия. На европейското той започна именно там, но след това хаосът стана пълен и първо застана зад нападателя, а след това и като нападател. В нито една от тези роли обаче той не се представи убедително. “Искахме да покажем повече, шокът е голям”, призна Алаба след отпадането на Австрия още в групите. В Байерн обаче Алаба няма да има никакви проблеми с поста си – новият треньор Анчелоти няма намерение да го пипа от левия бек.

Златан Ибрахимович (34 г., Швеция)

Снимка, публикувана от IAmZlatan (@iamzlatanibrahimovic) на

Ден след като Швеция отпадна още в групите на Евро 2016, голямата уста Златан обяви отказването си от националния отбор и пак наговори една камара смехории. “Дойдох от място, което хората наричат Гетото на Розенгард, завладях Швеция и я превърнах в моя страна. Сега аз съм Швеция”, обобщи той във Фейсбук.
А предвид бледото му представяне на европейското трябваше да прояви поне малко скромност. Да, ама не. Той веднага си уреди трансфер в Манчестър Юн, където отново ще работи с любимия си треньор Жозе Моуриньо и ще се изправи срещу най-омразния си враг Пеп Гуардиола, който пое градския съперник Сити. “Пеп е страхливец и няма топки”, категоричен е Ибра, който разби на пух и прах всички рекорди за сила на прегледите си в Юнайтед.

Селекционерите

Висенте дел Боске (65 г., Испания)

От испанската федерация не се усъмниха в Дел Боске и след отпадането на Ла Фурия с 0:2 срещу Италия на 1/8-финалите на Евро 2016. “Той е и ще си остане легенда”, подчерта шефът на федерацията Анхел Мария Вияр по адрес на човека, който направи Испания първо световен (2010 г.), а след това и европейски шампион (2012 г.). След това обаче той нареди шокиращо отпадане още в групите на Мондиал 2014, както и излагацията сега. “Трябва да търсим проблемите в нашата философия и игровата ни схема. Именно заради тях напоследък не сме в състояние да се борим за титли – отсече защитникът Жерард Пике. – Когато печелим мачове, го правим единствено заради името, което сме си изградили, и респекта от страна на съперниците.” Може би точно заради това Дел Боске побърза да подаде оставка. Наследникът му засега е неизвестен…

Марк Вилмотс (47 г., Белгия)

Какво ли не опита той начело на Белгия! През 2015 даже заведе целия отбор на Стената на плача в Йерусалим. “Това преживяване ни обедини и ни направи по-силни”, отсече след това Вилмотс. Да, ама не. В ролята си на фаворити в по-слабия поток Червените дяволи паднаха още на 1/4-финалите срещу пълния аутсайдер Уелс. И цялата вина бе стоварена именно върху селекционера, който беше обявен за пълен некадърник в тактически план от почти всички играчи. Той обаче не бърза да подава оставка заради договора си до лятото на 2018 г. При уволнение неустойката му е 1 млн. евро. Жената на Вилмотс – Катриен, която е адвокатка, вече води преговори за раздялата на двете страни. Сред кандидатите за нов селекционер на Белгия са Мишел Прюдом (52 г.), който в момента води Брюж, и безработният Луис ван Гаал.

Кефи ли те?

Не може да са толкова прости (ВИДЕО)

Новата Panamera или най-бързата серийна лимузина (СНИМКИ)