in

Конте – по-симпатичният вариант на Моуриньо

Conte_per_la_qualificazione_a_Euro_2016
За да се разбере феноменът Антонио Конте, е нужно да се върнем обратно в 2014 г. Или да поговорим с Джиджи Буфон. Заради една среща и до днес легендарният вратар на „скуадра адзура” понякога има кошмари. Беше месец май и „Ювентус” отдавна бе станал за трети път поред шампион на Италия. Повечето футболисти отидоха за последния мач с „Каляри” с една единствена мисъл – някой да не се контузи преди Мондиал 2014.

Само един човек беше против такива настроения – Антонио Конте. Треньорът се подготвяше като за първи мач от сезона, разузнаваше съперника, който бе едва десети в класирането. Конте имаше своя заветна цел – неговият „Юве” да спечели повече от 100 точки в един сезон и да се изстреля във вечността.

Капитанът Буфон обаче се интересуваше от други неща. Неговите функции бяха не само да пази вратата, но и да защитава интересите на целия отбор пред треньор и ръководство. Фаталната тема се оказа пари. И Буфон използвал видеоразбора да постави пред Конте на дискусия въпроса с шампионските премии. Направил го пред целия отбор. Реакцията на Конте била, меко казано, неочаквана.

„Дума за това не искам да чувам – изкрещял треньорът в лицето на Буфон. – От всички играчи най-малко от теб очаквах да говориш за пари. Ти си едно разочарование. Ти си провал!”
Какво се случи в Торино? Воден от Буфон, „Ювентус” прегази „Каляри” и завърши сезона със 102 точки. Играчи и треньор се прегръщаха дълго на терена.

Conte
След този мач Конте стана национален селекционер на Италия. А Буфон е неговият вратар. Дали такива разговори е имало и в съблекалнята на „скуадра адзура”, не е известно. С изключително прагматичен стил – твърда защита и ефикасна атака, Италия се класира за Евро 2016. Въпреки това малко специалисти даваха шансове за главна роля на „скуадрата”. Твърде са стари, твърде малко звезди имат, твърде са слаби… Това се чуваше от трибуната на медиите. Спомените от кошмарния мондиал, където Италия отпадна за сметка на Коста Рика и Уругвай, също кънтеше в общия хор. С други думи – поколението около Буфон вече изпя последната си ария.

Само един човек, само един лидер обаче не бе съгласен с този пораженчески курс. През август 2014-а Конте стана треньор на „скуадрата” и в 12 официални мача няма загуба. След понеделник и 2:0 над Белгия настроенията към Италия са коренно различни. А след 1:0 над Швеция вече наричат отбора с модерното „скрит фаворит”.

Конте е ключът. Той е феномен. Работохолик, който не оставя нищо на случайността. Един авторитет, който е приет безусловно от своите играчи. Дори когато е имал търкане като това с Буфон, той много добре знае как да прости, за да получи вярност докрай.
„Играл съм при много добри треньори, но Конте е необикновен – каза Даниеле де Роси. – Не му убягва нито един детайл. Непрекъснато прави видеоанализи. Няма друг, който по-добре да ни подготви за следващия съперник. Всеки от нас знае предварително какво да очаква.”
Психология и перфекционизъм – Антонио Конте е копие на Жозе Моуриньо. Един негов… симпатичен вариант. През новия сезон двамата често ще се срещат – като треньори съответно на „Челси” и „Манчестър Юнайтед”.

03

С каквото се захване Антонио Конте, започва да носи злато. С „Бари” и „Сиена” треньорът влезе в Серия А. С „Ювентус” спечели 3 титли за 3 години. Сега води Италия на Евро 2016, където никой повече не би подценил „адзурите”.

„Горд съм с играта на всичките ми играчи”, каза Конте след 1:0 над Швеция. Сред тях, естествено, е и Буфон – разочарованието, провалът. Как ще завърши тази приказка? Европейското е дълго, финалът е на 10 юли. Сега за добро или лошо Италия си е сменила чипа. На всяко голямо първенство 4-кратните №1 в света с мъка излизат от групите. Даже и когато впоследствие са стигали върха. А на Евро 2016 „адзурите” се класираха дори предсрочно за елиминациите и шокираха анализаторите. Разбира се, не е важно откъде и как тръгваш, а къде ще стигнеш. А и във футбола невинаги по-добрият побеждава. Италианците го знаят най-добре!

Източник: в. “Труд”

Кефи ли те?

100 Кила работи по обща песен с Гери-Никол (ВИДЕО)

Мъж умря по време на секс, а после възкръсна на погребението си (ВИДЕО)