Ако бирата ти нагарча или виното сладни, вероятно слушаш неподходяща музика, брато. Учени установиха, че тя влияе на вкуса на напитките и храната, и дори може да промени усещането за алкохолно съдържание.
- Виж и това, брато: Бар прокара тръбопровод за бира, жители слагат кранчета по пътя
Белгийски учени дадоха на доброволци една и съща бира под различен музикален съпровод и установиха, че те я описват различно в зависимост от звуковите стимули. На фона на мелодии като от филми на “Дисни” бирата се сторила на доброволците по-сладка. Пискливите звуци я вкиселявали, а при преобладаващи басови тонове тя им се струвала по-горчива и по-силна.
“За пръв път демонстрирахме, че е възможно систематично да бъде модулиран възприеманият вкус и сила на бирата със звукови средства” – каза д-р Фелипе Карвальо от Свободния университет в Брюксел.
Този ефект се нарича синестезия и се дължи на прехвърляне на стимула за едно сетиво върху мозъчния център за друго.
Ние също тествахме. На песни на Фики – бирата става на кисела и все едно пиеш оцет, на рап – е леко остричка, но на сръбско влиза като у тях си. Честно!