in

Внимание: Младата вълна на Евро 2016

Carte_France_Euro_2016

Eто го бе, батко, Евро 2016 е тук, на два бири разстояние. Големият форум предвещава да бъде по-интересен от всякога предвид новия си формат, дебютантите и завръщането на позабравени сили като Унгария. Шампионатът във Франция ще бъде отлична възможност и за куп млади футболисти, които да блеснат под възможно най-ярките прожектори.

Рашфорд - момчето с най-ефективния първи удар

Маркъс Рашфорд (Англия, Манчестър Юн, роден на 31 октомври 1997 г.)
Неговата история от последните няколко месеца е за един от най-лудите възходи в съвременния футбол. В края на февруари вече изпъденият от Манчестър Юн мениджър Луис ван Гаал го извади от нищото поради липсата на други здрави нападатели. И 18-годишният анонимник взе, че вкара 2 гола в дебюта си срещу Мидтиланд в Лига Европа. Само 3 дни по-късно вече цяла Англия знаеше името му, защото Рашфорд разби шампионските мечти на Арсенал и им вкара 2 гола за 3:2. В следващите седмици нападателят очаквано не можа да задържи головата си успеваемост на 2 гола на мач, но очароваше редовно с изявите си и най-вече със завършващия си удар. Маркъс отбеляза даже победния гол за 1:0 в градското дерби със Сити и доказа, че е хладнокръвен и в най-големите мачове.
Въпреки това за много хора беше голяма изненада, че той попадна в разширения състав на Англия за Евро 2016. Почти всички си правеха сметката, че малкият ще бъде един от излишните в конкуренцията на Руни, Варди, Кейн и Стъридж. Но само 3 мин след като дебютира за Англия в контролата с Австралия през май, той успя да вкара и първия си гол и така продължи стремглавия си възход. А за награда получи място и в окончателните 23-ма англичани на европейското, с което се превърна в най-младия повикан играч на целия турнир.

Renato Sances

Ренато Санчес (Португалия, Бенфика/Байерн, 18 август 1997 г.)
35-милионната покупка на Байерн ще бъде вторият най-млад играч на Евро 2016 след Рашфорд. Вътрешният халф не е само биткаджия, но и голям техничар, макар че понякога е прекалено смел. Съмнително е дали ще успее да блесне по терените на Франция. Ако не за друго, защото има сериозна конкуренция в центъра на халфовата линия в лицето на Уилям Карвальо (Спортинг Л), Данило Перейра (Порто) и Жоао Моутиньо (Монако).

Emre Mor

Емре Мор (Турция, Нордселанд, 24 юли 1997 г.)
Този симпатяга е крило и вече му лепнаха прякора Турския Меси. Роден е и е израснал в Дания, където рита на клубно ниво, но избира да играе за родината на дедите си Турция. Медиите в Германия вече го свързват с трансфер в Борусия Д, но официално потвърждение засега няма. “Емре е способен на невероятни неща. Трудно е за вярване колко е бърз”, казва за него треньорът му в Нордселанд Каспер Хюлманд. На Мор обаче поне засега му липсва постоянство. А и самият той си казва, че играта му зависи от настроението му. На европейското обаче няма чак толкова мачове, че да се настрои.

ante-coric0222

Анте Чорич (Хърватия, Динамо З, 14 април 1997 г.)
Той е само 19-годишен, но от него вече се интересуват грандове като Реал М и Байерн. Офанзивният халф е израснал в школата на РБ Залцбург и е изключителен техничар. Откакто дебютира като професионалист, вече спечели две титли и две купи на Хърватия. А още през септември 2014 г. вкара на Астра Гюргево и стана най-младият голмайстор в историята на Лига Европа.

maxresdefault

Брийл Доналд Емболо (Швейцария, Базел, 14 февруари 1997 г.)
Един от най-талантливите централни нападатели в Европа. Наскоро бижуто на Базел отпразнува третата си поредна титла на Швейцария, а може би и последната. Защото към алпиеца с камерунски корени има интерес от не един и два европейски клуба. През зимата се провали негов трансфер във Волфсбург, а сега го искат Ливърпул, Борусия М и Борусия Д. Според най-новите информации обаче Емболо ще премине в новака от Бундеслигата РБ Лайпциг срещу 20 млн. евро.

Kapustka

Бартош Капустка (Полша, Краковия, 23 декември 1996 г.)
Младият плеймейкър проби в националния отбор на Полша почти толкова бързо, колкото и Рашфорд в Англия. В първите му 3 мача за Дружина полска вкара 2 гола, включително и 1 мин след влизането му като резерва. Капустка също е пред трансфер това лято. Още през зимата го свързваха с Борусия Д. Но който иска да го има, трябва да сдържа нервите си по време на преговорите. Защото агентът му е същият като на Роберт Левандовски.
Денис Закария Лако Ладо (Швейцария, Йънг Бойс, 20 ноември 1996 г.)
Този 191-сантиметров великан е откритието на изминалия сезон в първенството на Швейцария. Само преди година опорният халф се подвизаваше в пета дивизия с втория отбор на Сервет.
По време на турнира се очаква Закария да е резерва, но селекционерът Петкович вижда голям потенциал в него. Мургавелкото с корени от Конго е много силен физически, има добра техника и е бързак. Все качества, които биха могли да го превърнат в лидер както в клубния му отбор, така и в националния.

Coman

Кингсли Коман (Франция, Байерн, 13 юни 1996 г.)
Този блондин е една от най-големите надежди на Франция в офанзивен план. Двамата с Антоан Гризман трябва да запълнят празнината по фланговете на Петлите, която остави Франк Рибери след отказването си преди 2 г. През изминалия сезон в Байерн Коман блесна с 6 гола и 12 асистенции. Той може да действа по двата фланга и е страхотен дрибльор. Шансовете му за титулярно място на Евро 2016 са повече от добри.

Elvedi

Нико Елведи (Швейцария, Борусия М, 30 септември 1996 г.)
Защитникът е най-младият играч от Бундеслигата, който ще участва на европейското. През изминалия сезон треньорът на Борусия М Андре Шуберт му гласуваше редовно доверие и в схема с четирима отзад и с трима. В големите мачове му беше тежко, но като цяло се справяше много добре. Нищо изненадващо, при положение че и в бившия му отбор Цюрих го помнят с добро. “Той е от тези момчета, които умеят да слушат. Много позитивен тип”, хвали го бившият му съотборник Ален Неф.

golovin-aleksandr

Александър Головин (Русия, ЦСКА М, 30 май 1996 г.)
Ето и един талант, който засега не е сравняван с някой носител на Златната топка. “Той не е новият Роналдо”, казва по адрес на халфа шефът на ЦСКА М… Той обаче е сред най-големите надежди на Русия. Той блесна с 2 гола в първите си 2 мача за Сборная. “Головин ме интересува повече от всеки друг играч”, казва селекционерът Леонид Слуцки, който му е и клубен треньор в ЦСКА М. На европейското той ще получи за сефте шанс да направи фурор на голямата футболна сцена. Това обаче ще бъде само тренировка, защото най-важното за Русия е тези като Головин да блеснат на домакинския Мондиал 2018.

ALi

Бамиделе-Деле Джърмейн Али (Англия, Тотнъм, 11 април 1996 г.)
Детството на новото чудо на Тотнъм не е било леко. Израснал е в жилище за социално слаби заедно с трима братя и сестри, всичките от различни бащи. Майка му обичала твърдите напитки и Деле намирал спасение в разни улични банди. Когато бил на 13, халфът бил даден за осиновяване и започнал новият му вече подреден живот. През изминалия сезон бе неговият дебют във Висшата лига. Али отбеляза 10 гола, добави 9 асистенции и хвана окото на Реал М. А в дебюта си за Англия в контрола срещу Франция блесна с гол шедьовър след двойно подаване с Руни. Слабостта на Деле е, че понякога се връща към времената, в които е бил на улицата, и вместо да търси пасовете и головете, се стреми единствено да прекарва топката между краката на съотборниците си.

Кефи ли те?

Аксел Роуз настоява Гугъл да изтрие всичките му грозни снимки

Пингвин, коала и петел са оракулите на Евро 2016