in

Новият Клод Макелеле – Н’Голо Канте остана в сянката на Варди и Марез

Новият Клод Макелеле - Н'Голо Канте остана в сянката на Варди и Марез

Когато се говори за футболното чудо „Лестър“, всички правят асоциация с головете на Джейми Варди или с асистенциите на Риад Марез. Всеки отбор обаче си има своя черноработник. Играч, който остава в сянката на голмайсторите звезди.

Такъв е Н’Голо Канте. 25-годишният французин или първият трансфер на Клаудио Раниери като мениджър на „Лестър“. Английският клуб брои 8 млн. евро за него на френския „Каен“. На пръв поглед сумата е малка, но не и за играч, за когото почти никой не е чувал. Канте обаче се отблагодари с изявите си. Халфът дори се превърна в най-добрия играч по отнети топки и единоборства в цяла Европа – средно по 20 спечелени на мач.

Въпреки ролята му на типичен рушач на противниковите атаки, той не прави много фалове. Средно по 1-2 на мач. Изявите му не остават незабелязани от футболния елит. През март Канте получи първата си повиквателна за националния отбор на Франция. Бившият нападател на „петлите“ Тиери Анри пък посъветва мениджъра на „Арсенал“ Арсен Венгер да го купи.

„Ако в бившия ми клуб искат добър играч, нека да се ориентират към Канте“, каза Анри.

Новият Клод Макелеле - Н'Голо Канте остана в сянката на Варди и Марез

Раниери не желае да продава своя ключов играч. Италианецът обаче трудно ще задържи Канте, който е сравняван с Клод Макелеле в родината му. А в Англия вече има информации за интерес към халфа от „Реал“ (М), „Манчестър Юнайтед“ и ПСЖ.

С игрите си Н’Голо не е легенда само на „Лестър“. Първият му клуб в кариерата – „Булон“, обяви, че ще кръсти трибуна от своя стадион именно на Канте.

Новият Клод Макелеле - Н'Голо Канте остана в сянката на Варди и Марез

630 000 паунда струва всяка точка на „Лестър“ за спечелената титла във Висшата лига. „Лисиците“ са вторият тим с най-малко похарчени пари за актива до 36-ия кръг, който им бе достатъчен за златото. Бюджетът на „Лестър“ е 48,2 млн. паунда, като той е четвъртият най-нисък във Висшата лига. Най-икономичният тим през сезона е „Борнемут“. Той е похарчил по 610 000 паунда за спечелените точки до 36-ия кръг.

Най-големите прахосници са бившите първенци на Острова – „Челси“, следвани от „Манчестър Юнайтед“ и „Манчестър Сити“. „Сините“ от Лондон са пръснали по 4,49 млн. паунда на точка. „Червените дяволи“ изпращат нов посредствен сезон, който им струва по 3,38 млн. на пункт. Изненадващо, изпадналият в Чемпиъншип „Астън Вила“ е втори по харчове. От „Вила Парк“ са платили по 4,07 млн. паунд за всяка спечелена точка, което не се оказа достатъчно за оставането им в елита.

В същото време звездата на „Лестър“ Джейми Варди все още няма да оперира счупената си китка. Ако се подложи на хирургическа намеса, нападателят рискува участието си на предстоящото европейско първенство във Франция. Варди ще стисне зъби и ще играе със счупена китка на турнира и едва след него ще се подложи на операция. Това е добра новина за селекционера на Англия Рой Ходжсън, но това не важи за мениджъра на „Лестър“ Клаудио Раниери. По-късната операция означава, че Варди ще пропусне началото на подготовката на „лисиците“ за защитата на титлата им в Англия.

Материал на в. “Труд”

Кефи ли те?

Отлично: Поздрав с новата на Ice Cream (ВИДЕО)

Създадоха мастило за татуировки, което изчезва след година