in , ,

Първият вирус, поразил компютър на Apple, иска откуп от 400 долара

8315730857_1d1dd4572a_b
Само преди две седмици, брато, се запознахме с компютърен техник, който ни разказа как негов клиент е бил похитен от хакери. Клетият човек бе останал без нито един файл на компютъра си, а злосторниците искаха в замяна 500 долара. Представихме си как ни изчезва “сейфът” на Football Manager-а и ни стана лошо. След това подканихме събеседника ни да си довърши историята.

– “Типично по български, мъжът се съмняваше, че и да плати, няма да получи нищо. Ама ония си знаят работата. Този, нашият, бе загубил всики снимки на децата си и не му беше много весело. Нямаше голям избор и плати. След минути получи имейл с един файл, който трябваше да инсталира. Отне му 40 минути, но възобнови всичко. Имаше и гаранция, че следващите 6 месеца няма да бъде атакуван. Професионална работа”, обясни въпросният техник.

Сега изразът няма невъзможни неща придоби нов смисъл за създателите на “Макинтош”. Американската компания Apple, онези с ябълката, за пръв път усетиха силата на хакерите, след като техният продукт бе хакнат.

Вирусът, наречен “KeRanger”, действа по сходен на горепосочената история начин – шифрира данните на заразените устройства, а след това иска откуп в трудно проследими валути. След като си платят на хакерите, потребителите се сдобиват с електронен ключ и възобновят паметта на хард диска си.

Всичко започна преди дни, когато хакерите разпространиха тази зловредна програма, като я качиха в програмата “Трансмишън”. Тя е предназначена за предаването на данни чрез торент-тракера “Бит-торент”, с който ти сваляш по*но. Хакерите замаскираха вируса като нова версия на програмата, като той “дебне” в компютъра в продължение на три дни.  Засега вирусът е изваден от сайта, а потребителите могат да си свалят новата версия на “Трансмишън”, автоматически обезвреждаща инсталирания на компютъра вирус. Както и по*но, разбира се. Това е от нас, брато, ако си фен на джаджите и искаш да прочетеш още подобни материали, посети страницата на нашите приятели от Smart News. Доволни ще останете.

Кефи ли те?

Благодарим ти, брато

Голът на Георги Пеев, който донесе победата на Амкар над Анжи (ВИДЕО)