Първият вирус, поразил компютър на Apple, иска откуп от 400 долара

Първият вирус, поразил компютър на Apple, иска откуп от 400 долара

8315730857_1d1dd4572a_b
Само преди две седмици, брато, се запознахме с компютърен техник, който ни разказа как негов клиент е бил похитен от хакери. Клетият човек бе останал без нито един файл на компютъра си, а злосторниците искаха в замяна 500 долара. Представихме си как ни изчезва „сейфът“ на Football Manager-а и ни стана лошо. След това подканихме събеседника ни да си довърши историята.

– „Типично по български, мъжът се съмняваше, че и да плати, няма да получи нищо. Ама ония си знаят работата. Този, нашият, бе загубил всики снимки на децата си и не му беше много весело. Нямаше голям избор и плати. След минути получи имейл с един файл, който трябваше да инсталира. Отне му 40 минути, но възобнови всичко. Имаше и гаранция, че следващите 6 месеца няма да бъде атакуван. Професионална работа“, обясни въпросният техник.

Сега изразът няма невъзможни неща придоби нов смисъл за създателите на „Макинтош“. Американската компания Apple, онези с ябълката, за пръв път усетиха силата на хакерите, след като техният продукт бе хакнат.

Вирусът, наречен „KeRanger“, действа по сходен на горепосочената история начин – шифрира данните на заразените устройства, а след това иска откуп в трудно проследими валути. След като си платят на хакерите, потребителите се сдобиват с електронен ключ и възобновят паметта на хард диска си.

Всичко започна преди дни, когато хакерите разпространиха тази зловредна програма, като я качиха в програмата „Трансмишън“. Тя е предназначена за предаването на данни чрез торент-тракера „Бит-торент“, с който ти сваляш по*но. Хакерите замаскираха вируса като нова версия на програмата, като той „дебне“ в компютъра в продължение на три дни.  Засега вирусът е изваден от сайта, а потребителите могат да си свалят новата версия на „Трансмишън“, автоматически обезвреждаща инсталирания на компютъра вирус. Както и по*но, разбира се. Това е от нас, брато, ако си фен на джаджите и искаш да прочетеш още подобни материали, посети страницата на нашите приятели от Smart News. Доволни ще останете.