in

Кон апети!

“Свободата, Санчо, е като салама”… Но саламът вместо от Прасчо е приготвен от Росинант. И всъщност е по-крехък, с леко сладък вкус и много питателен, брато. Просто Санчо сега трябва да намери друг кон, на който с идалгото да препускат в галоп към свободата, вятърните мелници или обратно в магазина – за да върнат месото, чийто етикет не отговаря на съдържанието.

Скандал избухна преди дни във Великобритания, след като се разбра, че конско месо се продава вместо говеждо. Това накара страните от ЕС, в които може да са попаднали от спорните доставки, да помислят отново за плюсовете и минусите на консумацията на месо от коне.

Коя част на кончето за какво ядене става. Ползвай гугъл транслейт ако не знаеш английски

И докато някои едва сега ще открият чара на конско филе в чинията си, през голяма част от историята на човечеството този вид месо е бил основен източник на протеин за населението в редица страни. В други обаче питателните му свойства са били оставяни на заден план след идеята, че конете са превозно средство, домашен любимец и приятел на човека.

Консумацията на конско месо спада рязко през 732 г., когато папа Григорий III го забранява. Така той се опитва да спре езическите ритуали, с които в северната част на Европа все още се почитал бог Один. Забраната имала ефект, което, комбинирано с моралните задръжки, постепенно превърнало яденето на конско в табу за почти цяла Европа.

Конска луканчица, брато

През Средновековието значението на нашите четириноги приятели се увеличило. От сила, която била важен елемент във воденото на битки, конят се превърнал в благородно животно, което се изобразявало във все повече прозведения на изкуството и ставало герой в литературни творби. Така през XVII в. консумацията на конско месо била напълно забранена в повечето страни. През Викторианската епоха яденето му вече се асоциирало с бедността и мизерията, а във времето на Наполеновите войни хората нямали възможността да си позволят никакво друго месо. Заради забраните във Франция то се продавало само в специални магазини, които били отличени с позлатена фигурка на конска глава – знак, че след тази врата вкусните деликатеси са позволени.
В Англия обаче никой не си и помислял да вкуси конско особено след излезлия през 1877 г. роман “Черната красавица”, в който основният персонаж е кон. Книгата постигнала феноменален успех с 50 млн. тираж и се смята, че е една от причините това добиче да стане любимо на Острова.

Днес първенец по консумация на конско е Китай с 221 хил. т годишно, а след него се нареждат Мексико, Русия, Италия и Казахстан с по около 54 хил. тона.

Слагат го дори в детски пюрета

Конско се внася у нас, макар и под формата не на чиста суровина, а на готови бебешки пюрета, установи проверка на “Труд”. При това от една от най-реномираните италиански фирми, производители на бебешки храни със 110 г. история. Конското в бурканчетата е 40 %. Подходящо е за бебета над 6 месеца.

То се произвежда в специални ферми, отдалечени от замърсени региони, контролирано, строго подбрано и проверено. Бурканчетата се вакуумират и не включват консерванти и оцветители. У нас се намира в аптеките и специализираните бебешки магазини. Ако в момента няма, се прави бърза поръчка до българския дистрибутор, който е представител на италианците за Балканите и работи и в Румъния и Гърция.

Храните имат голям успех, каза човек от фирмата. Те са номер №1 в Италия.
Конското е хранително и с добри характеристики, каза и ветеринар от Плевен. То е сухо, с високо съдържание на белтъчини и малко мазнини. Близко е до телешкото. В него има калий, натрий, желязо, витамини от групите В, А, Е. Подходящо е за деца, понеже е лесносмилаемо. Най-добрите части за консумация са от бута и от дългия гръбен мускул. Педиатрите у нас не били запознати с качествата му и затова често спонтанно го отхвърляли.

Библията е против хапването на конско месце

Библията не е “ок” по въпроса

Второзаконие, гл. 14, стих:

… 4. Ето какъв добитък можете да ядете: волове, овци, кози,
5. елен, сърна, бивол, кошута, зубър, орикс, жираф.
6. Всеки добитък, който има раздвоени копита и на двете копита дълбок разрез, и който добитък преживя, не го яжте.
7. От ония, които преживят и имат раздвоени копита с дълбок разрез, не яжте само: камила, заек и скокливата мишка, защото макар те и да преживят, но техните копита са нераздвоени: те са нечисти за вас;
8. и свинята, защото копитата є са раздвоени, ала не преживя: тя е нечиста за вас; месото им не яжте и до труповете им се не допирайте.
9. От всички водни животни яжте всички ония, които имат перки и люспи;
10. а всички, които нямат перки и люспи, не яжте: това е нечисто за вас.
11. Всяка чиста птица яжте;
12. но от тях не бива да ядете тия: орел, гриф, морски орел,
13. пиляк, сокол, лешояд с породата им,
14. всякакъв гарван с породата му,
15. камилска птица, кукумявка, чайка, ястреб с породата му,
16. бухал, ибис, лебед,
17. пеликан, сип, рибар,
18. щъркел, гушавец с породата му, папуняк и прилеп.

Ями-ями

Фрикасе с гъби и грах

Съставки:
600 г конско филе
500 г шалот
1 малък праз
2 моркова
1 червен домат
Сол и черен пипер
зехтин
1 стрък мащерка
150 мл червено вино
1 пръчка канела
Няколко смръчкули (гъби)
200 г грах
3 скилидки чесън
50 мл бяло вино
100 мл зеленчуков бульон
100 мл телешки бульон

Начин на приготвяне:
В тенджера с вряща вода слагате грах и го варите 10-12 мин. В тиган с малко зехтин запържете праз и моркови. Когато започнат да покафеняват, добавете месото и го оставете да се запържи. Нарежете доматите, разбъркайте добре и добавете червено вино и мащерка. Когато виното се изпари, добавете телешкия бульон. Оставете да къкри за 45 минути. Подправете със сол и черен пипер.
Смръчулите изпържете в тиган със зехтин и ситно нарязан шалот. Сипете бялото вино и добавете канелата. Оставете да се изпари. Добавете зеленчуков бульон и сервирайте с фрикасе.

По стара малтийска рецепта

Продукти:
1 кг конско месо, най-добре 4 филета
1 голяма глава лук
1 скилидка чесън
Сос грейви
1/2 чаша червено вино
1 бутилка тъмна бира
Къри, билки или други подправки по избор.

Начин на приготвяне:
1.От предния ден нарязвате на кубчета или на филийки конското и го оставяте да престои в червеното вино.
2. Пържите лука и чесъна, докато придобият кафяв загар. След което добавяте месото и го оставяте да се запържи за известно време.
3. Слагате соса, бирата и виното, в което е киснато месото.
4.След около 10 минути можете да добавите и кърито или други подправки, които обичате.
5. Оставяте полученото да се доготви на бавен огън и на не много висока температура за час и половина. Трябва да имате предвид, че конското месо е по-крехко и не се нуждае от много дълга топлинна обработка.

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

Куката: В реакцията се крие силата на човешкия характер

10 тъжни размисли от тефтерчето на Левски