in , ,

“Стив Джобс” на Дани Бойл е филм, който не всеки ще разбере

След по-малко от месец е премиерата на “Стив Джобс” – игралният филм на Дани Бойл за съоснователя на Apple. Според кино-критиците продукцията е сериозен играч в предстоящия награден сезон.

Chicago Tribune и Guardian са със смесени чувства, определяйки филма като “за Apple маниаци”. Главният филмов критик на Variety Джъстин Чанг обаче е впечатлен. Според него Бойл и сценаристът Арън Соркин (“Социалната мрежа”) са създали “брилянтния, влудяващ, изкусно проектиран и чудовищно величаещ филм, който [Стив Джобс] заслужава”.

Universal Pictures
Universal Pictures

Филмът проследява историята на Джобс през представянето на три “продукта-икони” на Apple – Mac, NeXT и iPod през 1984, 1997 и 2001 г., тоест временното му уволнение и триумфалното му завръщане в собствената му компания, и завършва с премиерата на iMac през 1998 г.

Universal Pictures
Universal Pictures

Чанг описва лентата като “парад на страхотни таланти” (актьорският екип включва Кейт Уинслет, Джеф Даниелс, Катрин Уотърсън, Сет Роугън), а изпълнителят на главната роля Майкъл Фасбендър – като очевиден претендент за “Оскар”. Тук е подкрепен от колегите си в Indiewire.

Фасбендър и Уинслет, която вече има една статуетка и играе шефката на маркетинга на “Макинтош” Джоана Хофман, правят най-впечатляващите си изпълнения досега, пише изданието.

Universal Pictures
Universal Pictures

Hollywood Reporter отбелязва, че продукцията се нарежда “сред най-престижните заглавия за есенния сезон” и e “приоритет за кинопубликата, която разбира”.

Филмът получава и положителната оценка на действителния Стив Возняк, изигран от Сет Роугън – “сякаш гледаш Стив Джобс и екипа”. Пред Deadline Hollywood той поздравява Бойл и Соркин за “точното пресъздаване на реалността”.

Universal Pictures
Universal Pictures

Brato.bg имаше възможността да гледа предварителна прожекция на лентата и заключението на екипа ни е, че „Стив Джобс“ е филм, който не всеки ще разбере. Продукцията e насочена към “култа към личността” на Джобс, който е обрисуван като “безмилостен и манипулативен гений”. Има моменти в лентата, в които очакваш нещо да се случи, но въпреки това получаваш дълги диалози. Все пак филмът е изпъстрен с изключителни моменти, които вдъхновяват. Тънкият и остроумен хумор също си заслужава. Любимата ни част от филма бе моментът, в който Джобс заяви:

„Изказването, че клиентът винаги е прав го е направил човек, който винаги е бил само клиент“.

"Стив Джобс" на Дани Бойл е филм, който не всеки ще разбере

Българската премиера на филма е на 4 декември 2015.

Оценка: [yasr_overall_rating size=”large”]

Кефи ли те?

21 Babies That Will Make You Go ‘Aww’

Булдогът Ото – рекордьорът, който превзе новините (ВИДЕО)