in , , ,

Племето “Баджо” или кои всъщност са морските цигани (СНИМКИ)

sea_gypsies_of_borneo_07

В следващите редове ще говорим за цигани, брато. Но не за тези, които гледаш всеки ден с каруците и железата, които са “брали”, а за едни малко по-различни. Става въпрос за племето “Баджо” или т. нар. морски цигани. Те живеят в окена, построили свое малко селце във водата и прекарват своя живот изцяло сред вълните и мириза на рапани и миди. Те населяват водите в близост до Малайзия, Индонезия и Филипините и именно затова е възможно да не си чувал за тях.

Те не могат да пишат и четат, не знаят дори възрастта си, но това не им пречи да изкарват прехраната си по честен начин. За целта още от ранна детска възраст започват да учат тънкостите на риболова. В последствие се превръщат в отлични плувци и могат да се гмуркат до 20 метра под вода и да задържат въздуха си за около 5-6 минути. Всичко това, разбира се, без специална екипировка. Казват, че са развили са по-добро зрение под водата и когато са на суша им прилошава.

 Когато селата им бъдат разрушени от тайфуните или разграбени от пиратите, Баджо просто се качват на лодките си и се местят на друго място.

“Морето е нашата майка ни, но тя не е толкова щедра, както беше някога, така че трябва да се влагаме повече. Всяка година ние трябва да отидем по-далеч, да се гмурнем по-дълбоко, да стоим по-дълго. Някои не се връщат”, казва един от тях.

sea_gypsies_of_borneo_01
sea_gypsies_of_borneo_03

sea_gypsies_of_borneo_04
sea_gypsies_of_borneo_05
sea_gypsies_of_borneo_07
sea_gypsies_of_borneo_09
sea_gypsies_of_borneo_10
sea_gypsies_of_borneo_11
sea_gypsies_of_borneo_13
sea_gypsies_of_borneo_15
sea_gypsies_of_borneo_17
sea_gypsies_of_borneo_18
sea_gypsies_of_borneo_20
sea_gypsies_of_borneo_21
sea_gypsies_of_borneo_23
sea_gypsies_of_borneo_25

Кефи ли те?

The Best Balloons of 2017

Eдин футболен уикенд в България през погледа на Ultras World (ВИДЕО)