in

Българи колонизират Марс

92-ма българи са се записали за мисия до Марс, която ще развие първата постоянна човешка колония там. Те ще получат еднопосочен билет до Червената планета, като одобрените ще минат първо през 8-годишен курс на обучение в Холандия.

Това обявиха специално за РЕПОРТЕР създателите на мащабния научен проект, който трябва да направи Марс втори дом за човечеството – организацията „Мars One”.

Нашенците са част от първите 1000 души, които вече са заявили желание да прекарат остатъка от живота си далече от нашата планета.

mars 1

„За българите това е огромна крачка в човешкия прогрес, те мечтаят да бъдат на Марс. Със старта на проекта очакваме още много ваши сънародници да се включат”, каза за вестника Бас Лансдорп, един от основателите на проекта.

Кандидатите за него трябва да отговорят на изискванията, които не включват дипломи, а личностни качества. „Те трябва да са доказано интелигентни, в добро психическо и физическо здраве. Сред предимствата е и демонстрирането на възможност за изграждането на добри взаимоотношения с околните, ясно осъзнаване на поставените цели и даването на кредит на доверие на останалите хора”, обясниха още специалистите от „Mars One”.

Първата подготвена група ще се състои от 4 астронавти и ще излети през 2023 г. Пътуването им трябва да продължи приблизително 200 дни.

Кастингът започва тази година

Холандците от организацията „Мars One” обяви, че ще приемат всеки кандидат, стига той да е над 18 години. Учени и пилоти също могат да се запишат, но това не им дава предимство пред другите, категорични са организаторите.

По думите им набирането на доброволците ще се случи по-късно тази година, като все още не е започнало официалното записване.

zemq

Връщане на Земята няма да има

„Дните, когато смелостта и броят летателни часови със суперзвуков самолет бяха най-важният критерий, вече отминаха”, разясни Норберт Крафт, главният медицински директор на проекта и бивш изследовател от НАСА.

По думите му сега най-важното е екипа е колко добре кандидатите биха могли да се справят с новите условия на Марс, които ще ги изправят пред предизвикателства до края на живота им.

На всеки две години след заминаването на първата група през 2023 г. се очаква да се пращат още хора. „Нямам план за завръщане на основателите на колонията на Земята”, уточни Крафт.

Те ще напуснат планетата ни завинаги, а Марс ще е техният нов дом, където ще работят и живеят.

Наши учени изследват предварително

Преди първият пилотиран полет до Марс български учени ще изследват има ли условия за живот на планетата.

Екипът от наши учени в настоящия международен проект „ЕкзоМарс” вече е започнал изграждането на апаратурата, която ще мери радиацията в атмосферата и повърхността на далечната планета.

Международната мисия има за цел да подсигури първата човешка стъпка на Марс.

Двата специализирани български уреда, които ще полетят в Космоса през 2016 г. и 2018 г. ще бъдат финансирани от Русия с уговорена сума е 100 хиляди евро.

Всеки момент България трябва да бъде включена официално в съвместния проект на Европейската и Руската космическа агенция, тъй като в момента страната ни не фигурира в списъка на участниците, а работи под шапката на Русия.

Информацията е на в. “РЕПОРТЕР”.

Кефи ли те?

“Ад” на Дан Браун излиза на 14 май

Мариус Куркински те гледа от невинно бурканче конфитюр