in

Барса сплоти Ибра и Жозе

zlatan-ibrahimovic-jose-mourinho_roze9owopulk110xl7lkcajnw

Двама перфекционисти, които искат нещата да стават по техния начин. Златан Ибрахимович и Жозе Моуриньо ще започнат да се ценят много повече, след като спрат да работят заедно.

Една случка от Франция отпреди две седмици разказва как, след като Ибрахимович се оплакал от храната в тренировъчната база на Пари СЖ, двама готвачи били незабавно уволнени, а бюджетът за клубния ресторант значително набъбнал.

Тази история доста съмнително прилича на една друга, разказвана по времето на Моуриньо в Испания, а именно, че оплакванията му от храната в Реал Мадрид довели до назначаването на нов главен готвач.

kan31

“Аз съм Златан” и “Специалния” са от едно и също тесто и тази седмица ще се излеят много приказки за това, колко много те се възхищават един на друг. Но това цвете на взаимната признателност разцъфтя чак след като Ибрахимович напусна Интер на Моуриньо, за да се присъедини към Барселона на Пеп Гуардиола през 2009 г.

В последната си година като играч на Моуриньо Златан не винаги е бил щастлив със своя треньор. Моуриньо дори заяви пред “Гадзета дело Спорт” по случай напускането на Ибрахимович, че феновете “не плачат за неговата продажба и са готови да обикнат заместника му Самуел Ето’о”.

Това, което циментира отношенията между Ибрахимович и Моуриньо, не е времето им заедно в Италия, а преживяното и от двамата в Барселона. И двамата искаха да бъдат избраните на “Ноу Камп”. Но и двамата се провалиха. Моуриньо беше интервюиран за треньорския пост през 2008 г., но избраният беше Гуардиола. И въпреки че Ибрахимович подписа дългосрочен договор с Барса, той остана там само един сезон.

Uefa Champions league 2010 Barcelona Vs Inter

Често се намира някой, който да напомни на Моуриньо за един момент от престоя му в каталунския клуб като помощник на Боби Робсън: през юни 1997 г., на официален прием, даден за отбора по случай спечелването на Купата на Испания, Моуриньо застана на балкона на каталунското президентство и извика: “Днес, утре и завинаги с Барса в сърцето!”. Той мечтаеше да се завърне в клуба като треньор. По същия начин и Ибрахимович е почувствал, че върви по стъпките на Йохан Кройф, когато подобно на бившия идол на Аякс се преместил в Барселона.

В едно интервю малко след пристигането му в Барса той се изказва доста добре за новия си треньор Гуардиола.

“Той иска от мен просто да бъда себе си на терена и преди всичко е загрижен за моето благополучие и добро физическо здраве – хвали го Ибра. – Той ме пита дали съм добре и ми казва, че няма да бързаме. Убеден е, че нещата ще потръгнат добре за мен и това ме изпълва с увереност.”

fussball-stars-zlatan-ibrahimovic-tatoo-taetowierung-i9m-P9h3

Но след като не успя да се задържи в Барса повече от един сезон, по-късно той ще напише в автобиографията си: “Ако Моуриньо осветява стаята, Гуардиола дърпа завесите”. Също така споделя, че Гуардиола рядко говорел с него, избягвал го и се плашел от Моуриньо.

Но колкото и похвали да изрекат един към друг преди мача в сряда, твърде малко вероятно е Ибра и Моу отново да заработят заедно.

Свидетели на техния съвместен престой в Интер твърдят, че макар Моуриньо да обичал характера на Златан, част от тайната за невероятния му успех като треньор се базира на избягването на играчи, чието его може да им попречи да сложат отбора на първо място. Моуриньо е фен на Ибра, казват хора от кухнята, които познават и двамата, но дали би поискал отново Златан в своя отбор? Не, вероятно не.

И без съмнение срещата им в тези два мача ще завърши с прегръдка. Златан никога няма да бъде Дидие Дрогба, но това не означава, че Моуриньо не може да се наслаждава на всички тези изгодни за него сравнения с Гуардиола в книгата на Ибрахимович, както и да разменят по някоя и друга историйка за общия им смъртен враг Барселона.

Автор:  Пийт Дженсън

Кефи ли те?

Идеалният мол за твоята муцка (СНИМКИ)

Футболът по телевизията, брато