in

Старци изнасят урок на младите в Сочи

sochi_2014_mountains

Духът на 70-те е жив и кара ски, стреля, пързаля се с кънки и скача на олимпиадата в Сочи. Много спортисти, които са се състезавали преди част от конкурентите им да се родят, продължават да показват, че възрастта няма значение. Последният пример бе състезанието по шейни. Алберт Демченко (42 г.) и Армин Цьогелер (40 г.) спечелиха сребро и бронз при мъжете. За Цьогелер това бе медал от 6-а олимпиада – първото му отличие е от Лилехамер през 1994-а. Ден по-рано Оле Ейнар Бьорндален изнесе урок на младоците в биатлона и взе 7-ата си олимпийска титла на 40 г.

В неделя двамата състезатели на шейни влязоха в историята като първите спортисти над 40 г., които печелят олимпийски медали в един ден. Пак в неделя състезателката по бързо пързаляне с кънки Калудия Пехщайн и ски скачачът Нориаки Касай, и двамата на по 41 г., завършиха съответно на 4-о и 8-о място.

Олимпиадите дават шанс на младежта по света да показва новите си звезди в спорта на всеки 4 години. В Сочи обаче става друго. Това че на 36 Боде Милър още кара ски, а на 31 Евгени Плюшченко е сред най-добрите във фигурното пързаляне, вече не ни се струва толкова ненормално.

bode_miller_01

Да започнем със Зьогелер, който стана първият спортист с медали от 6 олимпиади. Италианецът е с прякор Канибала, заради това, че изяжда конкуренцията си вече 20 години. Колекцията му вече включва 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала. Може да добави още, ако участва в отборното състезание в четвъртък.

Цьогелер показа енергията на два пъти по-млад мъж, след като пресече финала в неделя. Времето му беше най-добро, а след него останаха само двама души. След това вдигна ръце, свити в юмрук, защото знаеше, че пак взема медал. След него дойде Демченко, който беше по-бърз, а след финала му в планините имаше заря. Руснакът взе второ сребро в кариерата си след 2006 г., когато остана втори след Цьогелер. Демченко вече е най-възрастният спортист в историята с медал от игри.

След това двамата старци гледаха спускането на Феликс Лох, който спечели втората си олимпийска титла. Лох е на 24, чакайте го отново през 2018, 2022, 2026 и 2030.

След финала двамата възрастни медалисти вдигнаха на раменете си младия шампион.

sochi

– Ние, старите, можем да имаме някои малки проблеми в гърба – каза Цьогелер.

Всички бяха впечатлени от тях.

– Е, ако спечеля медал, определено ще остана колкото се може повече в спорта като тях – каза американецът Ейдън Кели, който е роден 7 месеца след като Цьоглер печели първия си олимпийски медал.

В ски скока се получи нещо подобно на шейните. Нориаки Касай, 41 г., влезе като претендент за медала, след като прави най-добрия си сезон в Световната купа през новия век. Осмото място едва ли го е задоволило, но с него той изравни най-доброто си представяне до момента от игрите в Нагано през 1998. Касай и Демченко станаха първите спортисти, участвали в общо 7 зимни олимпиади.

По-рано Клаудия Пехщайн за малко се размина в 10-ия си медал от олимпийски игри. Германката е на шестата си олимпиада. Тя спечели първия си медал, когато кънките бяха на открито в Албервил през 1992-а и пропусна игрите във Ванкувър заради допинг наказание.

Винаги има хора над 40 в отборните спортове, като кърлинга например. Най-старите 4-ма спортисти в делегацията на САЩ са жените в кърлинга, част от които вече са минали 40 г.

Сред тях е Ерика Браун, която е участвала на игрите в Калгари през 1988-а, когато е била на 15. Тогава кърлингът е демонстративен спорт.

Двама от най-готините старци в Сочи са хокеисти на Чехия. Нападателят Петър Недвед е на 42 и за последно е играл на олимпиада през 1994. За Канада. Съотборник му е Яромир Ягър, който е на 41.

Защитникът на Латвия Сандис Озолинш също на 41 и е достатъчно стар, за да е участвал на големи международни турнири за ОНД и СССР.

Има и други странни истории – като ямайския бобслеист Уинстън Уотс (46), принц Хубертус фон Хохенлое от Мексико в ските (55) и съпруг и съпруга от Доминика, които са в ски бягането и са съответно на 47 и 48.

– Предполагам, че сме късметлии, или просто сме добри, или нещо такова. Важното е, че сме тук – каза Недвед.

7 дни спорт/ NBC

Кефи ли те?

Стани Летяща лисица в Нова Зеландия (ВИДЕО)

Яко жица. Това са най-яките китари, които сме виждали, брато (СНИМКИ)