in ,

Мотивиращо: Майкъл Джордан успя, защото не се страхува от провала

jordan

Майкъл Джордан е баскетболна легенда и един от най-великите спортисти за всички времена, брато. Сега, когато знаеш колко много е постигнал в кариерата си, ще си кажеш, че той има талант и така е лесно. Всъщност не е така. Още в девети клас е отпратен от училищния отбор, защото е висок едва 172 см. Прибира се вкъщи, заключва се и цял ден плаче като ученичка.

“Играта на баскетбол винаги е била всичко за мен. Моето убежище, мястото, където винаги отивам, когато имам нужда от комфорт и мир. Изпитвал съм силна болка , както и най-силните усещания на радост и задоволство. Това е една връзка, изградена с времето, тя ми даде най-голямото уважение и любов към играта”, признава той.

Въпреки първоначалния провал той не се отказва и в 11-и клас е върнат в първия отбор, а самият той вече е пораснал до 190 см. Джордан признава, че неуспехите не го спират по пътя към мечтите му, дори напротив – амбицират го.

“Пропуснал съм повече от 9000 изстрела в кариерата си. Загубил съм почти 300 игри. 26 пъти са ми поверявали да направя изстрела, от който е зависел изходът на мача и съм пропускал. Провалял съм се отново и отново в живота си. Точно това ме научи да успявам”, обяснява той, обнадеждавайки ни, че и ние не трябва да се отказваме в най-трудните моменти.

jordan2

“Ако се опиташ да успееш, ще срещнеш много стени пред себе си. Аз се сблъсках с тях, всеки се сблъсква с тях. Но препятствията не бива да те спират по пътя. Ако се сблъскаш със стена по пътя си, не се обръщай и не се отказвай. Помисли и виж как може да я прескочиш, да минеш през нея или просто да я заобиколиш!”, продължава той.

Ние сме се блъскали в стена веднъж с една симсонка и не беше много готино, така че почти знаем за какво говори…

Но да се върнем на великия спортист. Имаш ли представа защо Джордан избира да играе именно с №23? Самите ние бяхме поразени, когато разбрахме историята. Той прави този избор още в колежанския баскетболен отбор, а в последствие обяснява това свое решение с факта, че брат му обикновено играе с №45. От уважение към него той избира число, приблизително наполовина по-малко от 45.

“Ако искаш да бъдеш успешен, трябва да прегърнеш провала. Повечето хора отбягват провала. Всъщност те отбягват да правят неща, които знаят, че трябва да направят, ако има дори и най-малката вероятност да се провалят. Затова и повечето хора не живеят живота на мечтите си”, обяснява Въздушния.

“Нека те попитам – какво е противоположното на успеха според теб? Провалът? Това биха отговорили 95% от хората. Затова и 95% от хората живеят посредствен живот. И това е една от интересните тайни на успелите хора – че те знаят, че в действителност противоположността на успеха е посредствеността. Провалът е само част от процеса. Провалът не е край – освен ако ти не му позволиш да бъде такъв.”

Не се страхувай и ти да сбъдваш мечтите си. Вариантите са два: или да сбъднеш своите, или да реализираш нечий чужди мечти, работейки за него! 

Кефи ли те?

Как се пие уиски (ВИДЕО)

Бил Гейтс пада на шах за секунди (ВИДЕО)