in

Старото куче Ягър се стяга за олимпиада

Jaromir

Яромир Ягър, който ще навърши 42 по време на петата си олимпиада следващия месец, е част от златното поколение на чешкия хокей, което постепенно отива в историята. Фактът, че ветеранът още е смятан за един от топ хокеистите на страната си преди игрите в Сочи, говори достатъчно какво е нивото на спорта в родината му. Чешкият хокей е в сериозен застой, след като близо век страната беше голяма сила. Ягър беше част от славните дни в края на 90-те и началото на този век. Тогава чехите спечелиха олимпийското злато в Нагано през 1998 и три поредни световни титли от 1999 до 2001. Но оттогава успехите липсват.

Все по-малко млади чехи стигат до НХЛ или печелят международни турнири. А надеждите на страната са насочени към Ягър, 37-годишния му съотборник в Ню Джърси Девилс Патрик Елиас, както и Петър Недвед, който тази година ще навърши 43.
– Той може да е най-добрият играч в този отбор – каза Ягър по адрес на Недвед, който играе в чешкото първенството. – Той беше на световното миналата година и беше по-добър от доста от момчетата от НХЛ.

Ягър се завърна в НХЛ, като продължава да играе на ниво. Наскоро с асистенцията си срещу Филаделфия, той изравни постижението на Марио Лемьо от 1723 точки в кариерата. Яромир е наясно, че ще му бъде тежко в националния, защото Чехия няма много млади таланти.
– Имахме тежки времена – лаконичен е той.

jaromir-jagr
А цифрите не лъжат. През 2001 г. освен трета поредна световна титла при мъжете Чехия спечели второ поредно злато при младежите до 20 г. Общо 46 чехи бяха избрани в драфта на НХЛ. През 2012-а броят им падна едва до шест.
Чешкият младежки отбор взе само един медал от 2001-а насам – бронз през 2005. Мъжете пък разчитат на ветерани като Ягър. Той бе в отборите, които спечелиха титлите през 2005-а и 2010-а. Според него обаче нещата не са толкова драматични.

– Всеки преминава през това. Дори Канада е в подобен период в момента. Всеки път те печелиха световното за младежи, а сега не са ставали шампиони от 5 години. Нещата се променят – обяснява Яромир. Той почти сигурно ще е на 5-ата си олимпиада. За един последен бой с част от старите другари като Недвед.

“Ню Йорк Таймс”

Кефи ли те?

Ако чичо Гугъл беше човек (ВИДЕО)

Той ходи по вода (ВИДЕО)