in

Неймар: Аз не правя театър

neymar-fc-barcelona-2013-2014

Неймар е човек, който те гледа в очите, докато разговаря с теб. Държи се естествено и използва правилните думи. Знае, че има да измине още дълъг път, че прави първите си стъпки в историята на Барса и че все още му остава да научи много неща. Но има нещо, което за него е съвсем ясно: дошъл е в Барселона, за да печели трофеи и да се превърне в световна звезда.

– Напредъкът ви през последните две години беше невероятен. През 2011 г. бяхте десети на галата на ФИФА за Златната топка, миналата година спечелихте наградата “Пушкаш” за най-красив гол, а тази година вече сте сред петимата най-добри играчи…
– Искам да продължа да правя това, което съм правил досега. Всичко се получава добре. Това, което исках, беше да ида в голям клуб с големи играчи. И Бог ме прати в такъв клуб с такива играчи. Прати ме до моите идоли. Всичко е прекрасно.

– Бяхте на празненството с Пеле, Кристиано Роналдо, Ибрахимович. Казаха ли ви нещо по-специално?
– Не. Поздравих всички и им пожелах късмет.

– А какво казахте на приятеля си Тиаго Силва?
– Тук вече е нещо друго.

– И то е?
– Ами казах му, че е сгрешил, че не дойде в Барселона. Но на шега, разбира се.

– Изглеждате щастлив.
– Защото съм много щастлив тук.

ney2
– Казвате го, защото се адаптирате много бързо ли?
– Разбира се. Но адаптацията ми все още продължава. Основното беше моето семейство, както и да бъда с добри играчи, които ме приеха с отворени обятия и които много ми помогнаха. Около мен има много добри хора, за което им благодаря.

– Можем ли да кажем, че все още не сме видели истинския Неймар?
– В всеки мач придобивам повече увереност и опит и показвам играта си. Ясно е, че увереността ще се увеличава, чувствам по-голяма свобода на терена и с моите съотборници. Но знам, че мога да правя много по-добри мачове от тези досега.

– Изненадан ли сте, че толкова време сте резерва?
– Не. Бях в малко по-слаба форма и това ми повлия, но сега съм добре. Винаги искам да играя, независимо от важността на мача.

– Някои казват, че все още ви липсва голът, за да бъдете на най-високо ниво.
– Малко по малко ще се наредят нещата. Аз искам преди всичко да помагам на отбора, головете и асистенциите ще си дойдат по естествен начин. Истината е, че това не ме притеснява. Единственото, което ме вълнува, е да печеля мачове и титли.

– Какво ще кажете на онези, които ви обвиняват в театралничене? Че преигравате много при фауловете срещу вас?
– Аз не правя театър. Когато ме фаулират или ритнат силно, просто се опитвам да се предпазя. Не се ядосвам на това, което може да се каже.

ai se
– През тези месеци показахте, че можете да издържате на напрежението, особено когато отсъстваше Меси и когато всички погледи бяха насочени към вас.
– Винаги съм мечтал да играя в европейски клуб и с големи играчи. Сега сбъднах мечтата си. Как мога да усещам напрежение, когато играя с Меси, Шави и Иниеста? С тях напрежението изчезва, защото сбъдвам мечтата на живота си. Всичко, което ми се случва тук е впечатляващо, най-вече защото всички тук са добри и много мили с мен хора.

– Има ли някой конкретен мач, след който да сте били много доволен?
– Както вече казах, всички мачове са много важни за мен. Да вкарам гол е нещо второстепенно за мен, най-важното е да спечелим. И сме печелили много.

– Да подпишете с Барса ли беше най-важното решение в живота ви?
– От момента, в който реших да го направя, знаех, че съм взел правилното решение. Да дойда в Барселона означаваше да постигна една мечта.

– Меси изненада ли ви като играч и човек или се оказа това, което сте очаквали?
– Вече бях голям фен на Меси, преди да дойда тук, но можех само да го гледам по телевизията. Сега, като го виждам на живо и е близо до мен, мога да потвърдя, че това е играч, който е напълно различен от тези, които съм виждал. Защото винаги тренира. Дори и да е в съблекалнята, Меси мисли за футбол. Но най-вече заради начина, по който рита топката. Това, което най-много ми харесва в него и което ме впечатлява най-много, е способността му да взима решения. Никога не съм виждал някой такъв. Вече казах и преди, че изпитвам голяма привързаност към него още преди да го познавам. И сега, когато го познавам и като личност, ми показа, че е страхотен човек. Което ме направи още по-голям негов фен.

– Притеснява ли ви това, че се говори и спекулира толкова много с вашия договор?
– Знам, че много се говори за това. Баща ми е този, който подписва договорите и аз му имам пълно доверие. Няма нищо незаконно. Ако някой се съмнява в нещо, може да попита баща ми, защото аз се концентрирам върху моята работа, която е да играя футбол.

– Пожелахте ли си нещо за новата 2014 г.?
– Пожелах си година на победи, на големи постижения и да продължавам да бъда благословен и защитен.

– Има ли титла, която да искате особено много да спечелите?
– Шампионската лига. Искам да стана шампион и ще дам всичко, за да помогна на съотборниците си да спечелим тази титла. За първи път играя за нея и много се вълнувам да бъда в този турнир и да се боря до края.

– А първенството и Купата на Испания?
– Разбира се, че и те са важни за нас. Примера е първенството, което демонстрира преди всичко постоянството, а Купата е титла, която има специална магия сред феновете.

– Кулминацията на този сезон може да бъде световното във вашата родина.
– Това е най-важното състезание в живота ни. Бразилците имаме дълг към тази титла, защото първия път, когато световното се игра в Бразилия, не можахме да го спечелим. Това е мечта на цялата страна и се надяваме да не ги разочароваме. Бог ще ни помага да постигнем тази мечта.

– Прави впечатление, че сте много религиозен човек.
– Така е. Религията е много важна за мен. Аз съм отгледан в църквата. Бог стои над всички нас. Знам, че ако не беше той, нямаше да имам здравето, което ми позволява да правя и да се наслаждавам на това, което се случва сега.

– Наясно ли сте, че влязохте в сърцата на всички фенове на Барса само за няколко месеца?
– Наистина благодаря на всички за доверието и обичта, която ми показват всеки ден. Не излизам много на улицата, защото обичам домашния уют, но на тренировките и на терена осъзнавам, че хората са много привързани към мен и аз мога само да им благодаря и да се надявам да им върна цялата тази любов с играта си.

“Спорт”

Кефи ли те?

Най-доброто от ултрасите през седмицата (ВИДЕО)

Полезно! Как да отвориш бутилка вино без да използваш тирбушон?