in

Първият телефонен разговор в София е проведен през 1884 г.

Sofia

София е 15-ият по големина град в Европейския сюъз. Тя е и 4-тата по височина столица в Европа. Това е градът, който расте, но не старее. Докато пишем това, погледът ни се вдига до хоризонта, търсейки светлото бъдеще.

Ако не вкараме патетика баш докато ни управлява Орешарски, няма кога.

И за да я свалим моментално като мавзолей с камъни и дърве, ще ти кажем, че снимката от този материал е авторска. Нямаме друга. Единият от редакторите каза, че е на работа и не може да си види архива, а втори призна, че има само една снимка с Ендекато, която не става.

Ето малко факти за София, които не е лошо да знаем, особено ако искаме да забогатяваме от телевизионна игра.

1. Първоначално Южният парк е бил замислян в пейзажен стил (английски парк), който да обхваща площ чак до НДК и Моста на въздишките в София.

2. Първата изградена градина след Освобождението е тази пред Народния театър „Иван Вазов“ (само че тогава Народния театър не го е имало). Малцина знаят, че днешното й име е Градска градина.

3. Първият телефонен разговор в София е проведен през 1884 г.

4. Десет години след Освобождението в София е внесен и първият велосипед, наречен от Вазов „дяволски колца“, а от столичани „бицикъл“.

5. На територията на София има 49 минерални извора.

6. Църквата „Света София“ няма камбанария, тъй като камбаната й е окачена на високо вековно дърво пред входа й. Според легендите това е в знак на почит към Освобождението, тъй като оттам е биела камбаната в деня на благодарствения молебен.

7. През 1896 г. е внесен първият автомобил в града, от живеещ в София чех.

8. За кратко, в края на 19-и век, църквата „Света София“ е използвана като наблюдателна кула от столичната пожарна команда.

9. Централният Софийски затвор днес се намира недалеч от самия център на София, но някога мястото е било извън града.

10. Днешният Женски пазар някога се е помещавал пред Централните хали и джамията, негови стари имена са Конски пазар, Житен пазар и Георги Кирков.

Източник: http://www.svobodnoslovo.eu

Кефи ли те?

Дъщерята на Уитни Хюстън се ожени за брат си

Бременна кобила прецака Холифийлд