in , ,

Яко!Яко!

Мотивиращата история на бедния Сталоун

rocky_by_connect_indotcom

Чели сме много мотивиращи мисли, много разкази, истории, филми, които са ни карали да настръхнем. Всяка една от тях е била поучителна. Тази, която ще ти разкажем е уникална. Може би няма аналог. Тя ще ти спре дъха! Става въпрос за актьора Силвестър Сталоун.

Сталоун е бил вдъхновен да напише филма след като гледал боксьора Чък Уепнър в 15 рундовия мач с Мохамед Али в Колизеума през март 1975 г. Уепнър губи двубоя, но остава на ринга през всичките 15 рунда. В деветия рунд Уепнър просва на ринга Али с удар в брадата и отива при треньора си, за да му каже: "Хей, повалих го", а Презант му отговаря: "Да, но сега найстина изглежда бесен...". В оставащите рундове Али нанася няколко лицеви травми и чупи носа на родения в Ню Джърси боксьор. Въпреки че Уепнър изостава по точки той прави драматично завръщане, като губи едва в последните минути.
Сталоун е бил вдъхновен да напише филма след като гледал боксьора Чък Уепнър в 15 рундовия мач с Мохамед Али в Колизеума през март 1975 г. Уепнър губи двубоя, но остава на ринга през всичките 15 рунда. В деветия рунд Уепнър просва на ринга Али с удар в брадата и отива при треньора си, за да му каже: “Хей, повалих го”, а Презант му отговаря: “Да, но сега найстина изглежда бесен…”. В оставащите рундове Али нанася няколко лицеви травми и чупи носа на родения в Ню Джърси боксьор. Въпреки че Уепнър изостава по точки той прави драматично завръщане, като губи едва в последните минути.

Всички го познаваме от екшън – филмите, за които прибира по няколко милиона. Не всеки знае, че американецът е бил на ръба на нищетата в зенита на своята кариера. Нещо повече, той се ражда с проблеми. Когато са го вадели от майка му са притиснали лицето му с форцепса. Това е довело до частично парализиране на неговото лице, което нарушава и говорът му.

В началото на актьорската му кариера Сталоун получава буквално хиляди откази. Никой не иска да го наеме. Признава, че е посетил всичките 300 агенции в Ню Йорк по няколко пъти, но без резултат. При един от опитите си да намери роля се налага да преспи пред офиса на агент. Най-накрая получава роля във филм, в който е набит набързо от главния герой, за което получава няколко долара. В същото време бракът му е пред разпад, след като в следващите няколко месеца отново не успява да си намери филм, в който да се снима. Започва да продава бижутата на жена си, а в последствие признава, че това е едно от нещата, които човек никога няма право да прави, независимо в какво положение е.

Един ден попада в библиотека, тъй като умира от студ и търси къде да се стопли. Това е оказва и повратна точка за него. Там намира забравена от клиент книга на автора Едгар Алан По. Силвестър решава, че иска да стане писател и започва да пише сценарии за филми. И това му начинание претърпява крах, след като успява да продаде едва два сюжета за около 100 долара. Един ден през 1975 г. гледа по телевизията боксов мач между Мохамед Али и Чък Уепнар. Али мачка на ринга, но въпреки това белият боксьор се държи повече от мъжки и дори успява да свали легендата. Това само разярява Мохамед, който в последствие помита своя опонент.

Режисьорът на филма Джон Ейвилдсън никога не е гледал боксов мач преди снимките на "Роки".
Режисьорът на филма Джон Ейвилдсън никога не е гледал боксов мач преди снимките на “Роки”.

Въпреки здравия бой, Уепнар се държи на крака до петнадесетия рунд, когато губи с технически нокау. Въпреки счупения нос и аркадите, когато съдията отброява девет, той е на крака и готов да завърши мача. Този двубой вдъхновява Слай, който сяда и в следващите 3 дни пише по 20 часа сценарии за боксов филм. За това свое дело много по-късно той коментира: „Действай смело, когато си вдъхновен!”.

Неговата идея бива отхвърляна от редица студия. Стига се до там, че е принуден да продаде любимото си куче- най-добрият му приятел. Със своя мастиф на име Бъткъс, той отива пред магазин за алкохол, където предлага животното на минувачи.

Той е готов да се раздели с кучето си срещу нищожните 50 долара, но в крайна сметка се задоволява с 25.
„Това бе най-низкият ден от живота ми и аз плаках по целия път към вкъщи. Тогава разбрах, че съм стигнал много под нулата“, обяснява Сталоун след време.

Бърджис Мередит получава ролята на Мики, защото всички други кандидати не искат да минават кастинг и са обидени на Сталоун, тъй като искат директно да подпишат договор и да застанат пред камерата.
Бърджис Мередит получава ролята на Мики, защото всички други кандидати не искат да минават кастинг и са обидени на Сталоун, тъй като искат директно да подпишат договор и да застанат пред камерата.

Малко след това се случва и чудото. Продуцентска компания иска да закупи сценария за Роки срещу 125 хил. долара. Въпреки крупната сума, Слай отказва, тъй като условието му да играе главната роля не се приема. От продуцентската компания обявяват, че си имат актьор и нямат намерение да го сменят.

След няколко дни Силвестър получава нова оферта от същата фирма- 250 хил. долара, но той отново не приема, тъй като и в този случай ще остане зад камерите.

Офертата се показва до зашеметяващите 350 хил. долара, които отново не влизат в сметката на Сталоун и отново по същата причина. Така в крайна сметка, продуцентите се съгласяват да му дадат главната роля, но срещу 35 000 долара. Това е десет пъти по-малко от последната им оферта, но той приема.

Вместо да празнува първият си сериозен удар, Сталоун се връща пред магазина за алкохол с надеждата да си откупи кучето. Той дебне там в продължение на 3 дни, а накрая се засича с новия собственик на верния му другар. Офертите му от 100, 200 и 500 долара са отхвърлени.
„Знаех целта си и желания резултат и вече имах опит с продуцентите, затова продължих да променям подхода, докато не постигнах целта си“, обяснява актьорът.

Кучето на Роки Буткус е домашен любимец на Сталоун и в реалния живот.
Кучето на Роки Буткус

Той плаща внушителните 15 хил. долара, за да си върне кучето, което по-късно участва във филма. Човекът, който печели 14. 975 долара за препродажбата на Бъткъс също успява да си издейства и роля в „Роки“. „Роки” става най-касовият филм през годината, получава няколко Оскара, включително за най-добър филм, от общо десет номинации.

Тази история не е само за артисти и писатели. Тя е за всички хора!

Кефи ли те?

Силни думи на Хакинен към Шумахер

Пазаруваме голи