in

Съдебно дело разкри: Старите играчи в Англия се гаврели с новобранците

Soccer - Football League Division One - Newcastle United v Manchester City

Дори във футбола, за който се смята, че е само за истински мъже, в началото на 80-те години в английския елит били прилагани грозни наказателни ритуали към младите играчи при допусната грешка. Някои от случаите са наистина отвратителни: една дума, или просто кимване, и на жертвата било заповядвано да влезе в съблекалнята заедно с голия капитан на отбора, като го държи за гениталиите.

Други футболисти от 70-те и 80-те години се разтреперват, когато чуят думата “почерняне” (blacking). Това е терминът за намазването на тестисите с ваксата, с която се мажат обувките на футболистите. “След това трябваше да минат 3 седмици, за да се махне”, разкрива бивш играч на Ливърпул. Неговият разказ за онова време разкрива униженията, понасяни от тези негови колеги, които се провалят при оцеляването на теста за годност. “Помня как един футболист накрая заекваше – обяснява той. – Други пък никога повече не играха футбол. Това си беше постоянно всекидневно психическо и физическо насилие”.

Всичко това обаче бледнее в сравнение с показанията, дадени от Джордж Блексток пред съда в Престън през последните две седмици. Някогашният млад футболист в Стоук настоява за парично обезщетение за преживяното по време на ритуалите, известни като “Ръкавицата” и “Палецът”. При тях вратарят Питър Фокс си намазвал ръкавицата с крем, използван при садо-мазо игри, и си играел със задника на 16-годишния юноша, който бил притискан насила върху пейката. Множество свидетели уверяват, че Блексток е бил обект и на ритуала “Чайник”, при който горещият съд бил държан върху седалището му. Списъкът с издевателствата, извършвани с Блексток, включват раздаване на чай, както и различни унизителни дейности по време на самите тренировки. Клубът Стоук и самият Фокс отхвърлиха обвиненията. Футболният свят очаква с трепет решението на съдия Филип Бътлър дали Блексток ще осъди Стоук и Фокс за 5000 лири (6300 евро), което трябва да бъде оповестено през следващата година.

dark

През седмицата съдът изслуша адвокат Никълъс Фютрел, защитник на клуба, който обясни, че и други футболисти чакат на опашка, за да подадат съдебни искове за преживени травми, както и че няколко бивши футболисти на Стоук са се консултирали с адвокати по повод на “очернянето”, което също са преживели. Изпълнителният директор на Асоциацията на професионалните футболисти Гордън Тейлър отказа да дискутира случая, преди да чуе решението на съда, но се усеща чувство на тревога, че ритуалите от 80-те могат да провокират вълна от съдебни процеси Блексток е непреклонен в претенциите си.

В съда стана ясно и че бившите футболисти Джордж Бери, Карл Соундърс и Стив Паркин са държали северноирландеца, докато той е бил обект на унизителните дейности с ръкавицата. Решението на Блексток да разкаже своята версия пред вестник “Сън”, след като стана ясно, че Стоук няма желание да плаща компенсация, предизвика подробно обсъждане в съда на финансовите мотиви. “След като Стоук отхвърли обвиненията, те отидоха в “Сън”, посочи Джон Макнийл, адвокат на Фокс. Съдия Бътлър очевидно е наясно, че случаят надхвърля футболните правила, където наказанията са нещо обичайно. “Да вземем един университетски отбор по ръгби, който се прибира след мач – обясни той. – Жертвата може да се подчини на идеята, че ако те са сгрешили с паса, може да се наложи да изтърпи наказание”. Дори през последните години средата, в която израстват младите футболисти, остава зона, в която не е много ясно какво става. На играч в един от водещите клубове във Висшата лига му е бил счупен носа, след като е ударен с пешкир, задето отказал да пее върху стол.

mills
Бившият мениджър на Сток Сити Майк Милс отрича да е знаел за издевателствата в съблекалнята на тима

Бруталността в наказанията започна да намалява в средата на 90-те години. “Промяната започна с изграждането на футболни академии за млади играчи и с пристигането на чуждестранните футболисти, както и с осъзнаването, че това са просто деца. Промяната стана с промяна в поведението”, разказва треньор от Академията.
“Вече става дума за нещо различно, обяснява 20-годишен футболист на Ливърпул. – Да стана прав и да пея пред Джейми Карагър – моето задължение на първото ми коледно парти, беше предизвикателство. Но това беше просто жизнерадостна шега за нас, които присъствахме”.

Така или иначе случаят с извращенията в Стоук повдигна въпроса колко млади таланти са претърпели завой в кариерата си, защото не са понесли оскърбленията. “Те помагат, ако проявиш твърдост – твърди един от свидетелите. – Не можеш да си позволиш мекушавост, защото ще бъдеш подложен на мъчения”.

“Индипендънт”

Кефи ли те?

Трогателната история на един беден българин

Топ 5 футболни хореографии за последната седмица (ВИДЕО)