in ,

Откривателят на Шумахер и Фетел: Себастиан може да мине Михаел

F1 Grand Prix of Abu Dhabi - Race

Германия е произвела само двама световни шампиони във Формула 1, но те са двама от най-великите пилоти, сядали в болид.
И могат да благодарят на един човек, че е забелязал големия им талант. Михаел Шумахер и Себастиан Фетел са спечелили общо 11 титли във Формула 1. Михаел беше властелинът в кралските гонки преди, а сега Себ гони рекордите на идола си.

Историята на успеха на двамата започва в малкото немско градче Керпен, където Герхард Ноак е познат като човека, който е открил двамата в местния картинг клуб. На една малка писта, направена в стар рудник, Ноак забелязва потенциала на двамата бъдещи велики шампиони. А самият Герхард влиза по случайност в картинга.
– Познавах семейството на Шумахер, баща му и майка му – обяснява Ноак. – Тогава за първи път открих картинга. Така срещнах Михаел Шумахер. Започнах да работя с него, това ми донесе удоволствие и реших да остана в спорта.

Шумахер расте в Керпен, където започва да кара направен вкъщи карт още когато е на 4 г. А след това става марка във Формула 1. 44-годишният германец влиза в кралските гонки през 1991 г., печели 7 титли, отказа се през 2006, а след това се върна през 2010 за още три сезона, почти 20 г. след дебюта си.

Малко иронично е, че Ноак влиза в картинга благодарение на Михаел Шумахер, а след това става ментор на човека, който сега гони рекордите на легендарния германец. Фетел дълго време носеше прякора Бейби Шуми, който му беше лепнат веднага след дебюта му преди 7 години. Себ вече има 4 поредни световни титли с Ред Бул и счупи няколко рекорда на стария маестро. И всичко това само на 26 г. Нищо чудно, че Ноак е забелязал потенциала му като наследник на Шумахер.

vettel-insists-he-s-not-schumacher-26806_1
– Себастиан не беше първият голям талант след Михаел – обяснява Ноак, който е подготвил цяло поколение немски пилоти във Формула 1, включително Ралф Шумахер, Хайнц-Харалд Френцен и Ник Хайдфелд. – Имаше много добри пилоти и всички излязоха от този клуб.  Но Себастиан беше първият, с когото почувствах специална връзка. Той има нещо, което имаше и Михаел, много специален характер, огромно желание за победа и много голям талант. Заради това реших да работя с него.

Първият път, когато видях Себастиан, беше през 1996. Той беше в състезание за деца в Керпен. Гледахме състезанието отблизо, валеше дъжд. Някои пилоти смениха гумите с мокри за дъжд. Себастиан остана с гумите за сух асфалт. Доминираше над останалите дори и с тези гуми. Това ме впечатли толкова много, че си казах, че трябва да го гледам още веднъж и да се опитам да го вкарам във Формула 1. Беше минало много време, откакто работих с Михаел, но реших да се свържа със семейството на Фетел и да се опитам да го подкрепя.

vettel2_2021167c
Герхард Ноак (вдясно)- откривателят на Шумахер и Фетел

Ноак оставя временно собствения си бизнес, за да помогне за кариерата на Фетел. По негови думи той е искал да “заглади пътя” пред Себ.

След всички тези години в моторните спортове познавах някои важни хора и слава богу, имахме късмет винаги да намираме правилните хора в правилното време – обяснява бизнесменът. – Аз лично му бях механик, треньор, всички неща, от които имаш нужда в картинга. Ходехме по състезания заедно, живеехме заедно, поне през уикендите. Семейството му също беше навсякъде с него. Правех всичко, за да решавам и финансовите въпроси. Трябваше да се намерят правилните хора, правилните спонсори. За щастие винаги успявахме да го направим.

Връзките на Ноак му помагат да запише Фетел в юношеската академия на Ред Бул, когато Себ е на13. След като влиза като резерва в БМВ Заубер, Фетел започва първия си пълен сезон в дъщерния тим на Ред Бул – Торо Росо през 2008. Този сезон Фетел стана един от четиримата мъже в историята, спечелили 4 титли във Формула 1. Според Ноак Фетел може да мине постиженията на Шумахер.

Вярвам, че може да спечели 7 титли. Но много неща зависят от това дали тимът, за който кара, е конкурентен. В момента няма нужда да сменя отбора. Ред Бул е страхотен тим, там са най-добрите хора, а той го доказва във всеки старт. В някой момент може да смени отбори. Но в следващите няколко години едва ли ще го направи.

Шумахер, който има 2 титли с Бенетон и 5 с Ферари, наскоро призна, че е щастлив, че точно Фетел го наследява като водещ пилот във Формула 1.
– Ако някой ще чупи рекордите ми, предпочитам да е той, отколкото някой друг
Аз направих това, което трябваше, в моето време, сега той прави същото. Радвам се за него.

Vettel3

Шумахер се отказа от Формула 1, след като изкара три сезона в Мерцедес от 2010 до 2012. Той призна, че след като повторно се оттегли, също търси следващото поколение добри пилоти.
– Гледам картинг състезания и търся млади пилоти – казва Шумахер, който често се връща на онази писта в Керпен.
Фетел ще е звезда още доста време, но също признава, че не е забравил корените си и често се връща. Той се чува и с човека, който му е помогнал да стане такъв, какъвто е.

За последно се видяхме на “Нюрбургринг” след Гран при на Германия. Откакто спечели четвъртата си титла, сме говорили само по телефона. Надявам се, че ще намерим време да излезем и да хапнем някъде. И да говорим по-дълго. Имаме малко свободно време, но зимата е по-добре – казва Ноак.
А дали малкото момче се е променило, откакто не спира да печели с Ред Бул?

– Той порасна, това е единствената промяна в него. За всичко останало той е същото момче, каквото беше, когато беше на 8. Поне в моите очи. Никога не съм забелязвал, че се е променил по някакъв начин. Винаги е работил здраво, искал да е побеждава, винаги е бил упорит, иска да предизвиква съперниците си. Винаги е бил такъв, няма промяна и сега. Най-важното е, че остана земен човек.
Същото важи и за Ноак. Той може да е открил две суперзвезди, но все още работи в Керпен, върти бизнеса с картинга. И следи с едно око пистата дали няма да се появи следващият гений.

Сара Холт,
Аманда Дейвис
CNN

Кефи ли те?

10 безсмислени подаръка за Коледа (СНИМКИ)

Топ 5 футболни хореографии за уикенда (ВИДЕО)