in

Люис Хамилтън: Формула 1 е скучна, защото всеки знае какво ще стане

lewishamilton_mclarenmercedes_montreal_2007_3

Люис Хамилтън се представя добре в първия си сезон като пилот на Мерцедес. Британецът спечели едно състезание и цели 5 квалификации, като в голяма част от сезона именно той и съотборникът му Нико Розберг бяха основната заплаха за Себастиан Фетел. Пред “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” Хамилтън коментира сезона във Формула 1 досега.

– Някои пилоти във Формула 1 през 70-те години, като Джеймс Хънт, са били икони. Така ли е и днес?
– Не. Пилотите вече нямат стил.

– Бихте ли бил част от Формула 1 през 70-те?
– Защо да искам такова нещо? Днес е много по-готино. Тогава не са танцували толкова готино, партитата не са били толкова яки, жените не са изглеждали толкова добре! Благодарен съм, че живея сега и че мога да правя това, което обичам.

– Има много хора, които смятат, че Формула 1 е станала по-скучна, а пилотите са по-стерилни, безинтересни. Така ли смятате.
– Моето мнение е различно, защото аз карам една от тези луди коли, за мен не е скучно. За мен е вълнуващо, дава ми това, което искам. Имам си работа и я обичам. Но мога да си представя, че за зрителите е различно. Има една кола, която е с 30 сек пред останалите. Напоследък зрителите не са видели истинско състезание, няма дуели гуми до гуми. Разбира се, че е скучно за зрителите, ако знаят какво ще се случи още преди да е започнало състезанието.

– Говорите за Себастиан Фетел, който води с доста точки пред Фернандо Алонсо и с още повече пред вас. Не искате ли да го поздравите за 4-ата поредна титла?
– Мога да го направя. Сигурно ще го поздравя лично.

lewis-hamilton-94317– Защо Фетел е непобедим в последните години?
– Не той, колата му е непобедима

– Марк Уебър също кара Ред Бул, но е едва пети в класирането при пилотите. Само колата ли прави разликата, или чак когато е комбинация с пилота?
– За мен пилотът е определящият фактор, за други е колата. Всъщност за мен няма особена разлика. Предпочитам да се концентрирам върху себе си.

– Не се ли замисляте защо този човек е толкова бърз и бие толкова?
– Не.

– Вярвате ли, че Фетел е най-бързият пилот в момента?
– Не. Фернандо Алонсо е най-бързият според мен.

– Каква е разликата от световен шампион до голям шампион?
– Ако аз трябва да направя образ на правилния шампион той ще кара много здраво, а в същото време ще се държи приятелски с хората, с които се състезава. Ще бъде скромен, ще вдъхновява младите и дори и да не печели, той ще бъде различен. Но не знам дали съществува такъв пилот във Формула 1 в момента.

– Какви са вашите цели?
– Имам много цели, голяма част от тях нямат нищо общо с Формула 1. В спорта искам да спечеля титла. Искам да работя много, за да стана човека, когото описах. Има много неща, които не се случват на пистата, но са много важни. Семейството например. Освен това се занимавам с благотворителност, работя с деца – има много страхотни неща, които се случват извън Формула 1.

– В социалната мрежа Туитър често пускате цитати от Библията. Как станахте толкова вярващ?
– Вярвам много. Преди състезание почти всеки уикенд съм на църква. Семейството ми е много религиозно, а аз ставам по-близък с Господ с всяка изминала година
Чувството е страхотно.

– Мерцедес спечели три победи тази година, видимо е, че тимът се развива, откакто вие дойдохте. Какво е влиянието на Люис Хамилтън върху колата?
– Още от първия път, когато седнах в кокпита, имах влияние. Предложих няколко идеи, вече реализирахме някои от тях. Например за положението на седалката и разположението на бутоните по волана. Променихме някои неща, за да ми е по-удобно в колата. Сега започват промените в аеродинамиката. Догодина Мерцедес ще е още повече като моя кола, ще се чувствам по-добре.

– С Нико Розберг пак ли ще сте най-добрата пилотска двойка догодина?
– Не, не вярвам. Фернандо Алонсо и Кими Райконен ще са заедно във Ферари, те ще са най-добрата двойка.

– Защо мислите, че те са по-силни?
– Не съм казал, че са по-силни. Но и двамата са считани за най-добрите пилоти в момента, като комбинация те ще са мерилото за останалите.

nicole-and-lewis

– Вие карахте с Алонсо в Макларън, сега с Розберг в Мерцедес – кой е по-силен?
– Фернандо е най-силният пилот, с когото и срещу когото съм карал през целия си живот. Той просто е невероятно бързо и много агресивен на пистата. По онова време, когато бяхме в един отбор, не си говорихме много, бяхме концентрирани върху работата и имахме интересен дуел.
Ако веднъж си се съревновавал с Алонсо, няма как да се страхуваш от някого

– Някои от акционерите в “Даймлер” продължават да твърдят, че Мерцедес трябва да напусне Формула 1. Този спорт достатъчно подходяща сцена ли е за компанията?
– Да. Поръчах си нов електрически Смарт и много от технологиите, които развиваме във Формула 1, са сложени в него. Това е страхотно. Формула 1 е перфектната лаборатория за тестове за всеки производител на коли. Мерцедес има велика история в моторните спортове. Формула 1 няма да е същата без Мерцедес.

– Колко трудно е за вас да останете лично в тази компания за милиарди, която има стриктни правила?
– Мерцедес е голяма компания, която задължава. Имам задължения, това е ясно, разбира се. Едно от тях е да представям новия Мерцедес. Но по-скоро чувствам като привилегия да правя това.

– Но поискахте да не носите сребриста шапка като съотборника ви Розберг и ще бъде направена черна шапка за вас. Защо е толкова важно това?
– В последните 6 години бях задължен да нося ужасни шапки. Не искам повече да го правя. Исках шапка, която харесвам – и се разбрахме заедно какво да направим.

Кефи ли те?

Кучето, което ще накара всеки човек да се усмихне (ВИДЕО)

Левачката на Стоичков попадна в престижна класация