in ,

Никой не обича Фетел

vett_redb_hung_20091

От любимото момче на всички той стана най-мразеният пилот във Формула 1. Себастиан Фетел определено има проблем с имиджа си напоследък. Не само защото феновете на повечето писти по света го освиркват. Той вече не се разбира и с другите пилоти.
Не искам да говоря повече по този въпрос, концентрирам се върху състезанията – каза Нико Розберг от Мерцедес на тренировката в петък преди Гран при на Корея. Германецът не искаше да налива още масло в огъня, след като завърши трети в тренировката, само на 0,016 сек от Фетел. Двамата се сдърпаха още предишния ден, а причината бяха арогантните коментари на Себастиан. След като спечели убедително в Сингапур две седмици по-рано, Фетел постоянно трябва да отговаря на въпроса с какво Ред Бул е толкова по-добър от останалите. Но германецът не си премери думите и това вбеси останалите.
Докато другите си топят топките в басейна в петък на тренировките, ние работим здраво и затова сме толкова по-добри от тях – изцепи се Фетел.
Реакцията дойде от сънародника му Розберг, който определено не смята, че отборът му мързелува.
Той няма как да знае кой колко работи. Момчетата в отбора се скъсват от работа и опитваме да направим максимума. А в последната квалификация за малко да го бия. Така че трябва да говори по-малко за моите топки и да гледа себе си, отвърна Розберг.

Sebastian Vettel hd Wallpapers 2013_5

Тази дискусия ясно показва какво е мнението на останалите за пилота на Ред Бул. На 26 г. Фетел вече е трикратен световен шампион, върви уверено към четвърта поредна титла. Но напоследък повечето хора във Формула 1 спряха да го харесват не само защото бие наред. Феновете на “Монца” го освиркаха, но тогава всички си мислеха, че това е нормално, защото Фетел не кара за Ферари. Само че дойде Гран при на Сингапур, а там освиркванията бяха още по-силни. В Корея ги нямаше, но все пак явно феновете вече не харесват толкова много доброто момче от Хепенхайм.

Една промяна в бъдеще ще е добра за него. В момента много хора са на мнение, че той може да печели само с Ред Бул. Ако отиде в друг отбор и пак спечели, този лош имидж най-после ще изчезне. Освиркванията също ще заглъхнат – казва бившият пилот във Формула 1 Марк Сурер.
Но проблемът за Фетел не е само в състезанията. Ясно е, че с доминацията си той дразни останалите. Михаел Шумахер бе най-обичаният пилот от част от феновете, но имаше и много, които го мразеха от дъното на душата си. Това е нормално. Лошото при Фетел е, че напоследък хората не го харесват и заради държанието му.

Sebastian_Vettel,_United_States_Grand_Prix,_Austin_2012

Напоследък коментарите му са хапливи, много често направо надменни. Дълго време той бе считан за доброто момче, даже някои го критикуваха заради това, че е прекалено добър. Сега обаче Фетел мина от едната в другата крайност. Коментарите му са надменни, необмислени и нарцистични. Добавяме и това, че бившият собственик на отбор Джанкарло Минарди го обвини в измама.
Освен това в началото на сезона той се забърка и в скандал с отбора си и съотборника си Марк Уебър. Когато от бокса на Ред Бул наредиха на двамата да забавят темпото и общо взето, да задържат позициите, австралиецът изпълни заповедта. Фетел обаче даде газ и изпревари нищо неподозиращия си съотборник, с което му измъкна победата в Малайзия. След това обяви, че се извинява на отбора, но “би го направил пак, защото Уебър не заслужава победата”. Определено при Фетел се усеща промяна. Това си личи и в моментите, в които не стига до подиума. Рядко Фетел остава назад, но когато пада, той изпуска нервите си и говори много глупости.

Vettel-giving-the-middle-finger-after-collision-with-KarthikeyanАко той води, всичко е наред. Но ако състезанието не се развива по този начин, той не може да контролира нервите си, каза наскоро бившият световен шампион Жак Вилньов, който напомни за сцените в Малайзия през 2012 г. Тогава Фетел удари индиеца Нараин Картикеян, показа му среден пръст, а след това го нарече краставица и го обяви за “идиот, който не знае къде му е колата”.
Няма за какво да се извинявам. Изпуснах си нервите, но това е разбираемо – обясни Фетел по-късно. Картикеян пък обяви, че шампионът е плачещо бебе и че не може да губи. Същото написаха и английските медии, след като Фетел скочи на Хамилтън в Германия миналия сезон.
Нормално е човек да мрази загубите. Особено ако е спортист, това е задължително. Но Фетел наистина реагира пресилено в повечето случаи, в които губи. На това мнение е и шефът на доставчика на гуми “Пирели” Пол Хембъри.

Той трябва да свикне и със загубите, да се смее и да е по-скромен. От това, как човек се справя със загубите, зависи какво ще е мнението на хората за него – заяви Хембъри, който даже на шега посъветва Фетел да започне да пада, за да спрат да го освиркват.
– Никой не обича хората, които не могат да губят – завърши Хембъри.
Не много хора обичат и постоянните победители.

Кристоф Лотер, спортен анализатор

Кефи ли те?

Мъдрост от Бранислав Нушич. Той има какво да ти каже

Оттук до Филипините всички знаят за изцепките на “сините”