Езеро в Танзания вкаменява животни (СНИМКИ)

Езеро в Танзания вкаменява животни (СНИМКИ)

Езеро в Танзания вкаменява животни (СНИМКИ)

Езерото Натрон, брато, което се намира в Северна Танзания, вкаменява животни, които имат глупостта да потопят крачета в него. Фотографът Ник Бранд прави уникални фотоси, които биват разпространени от „National Geographic“ – те са най-големите, да знаеш!

Иначе редкият феномен е предизвикан от химикал, който се съдържа във водата, а вкаменените животни изглеждат точно като излезли от филм на ужасите.

Езеро в Танзания вкаменява животни (СНИМКИ)

Езерото Натрон е едно от групата африкански езера, разположени в силно сеизмичната област на източния клон от Източноафриканската рифтова долина и заема нейната най-ниска част. Чети надолу, не мрънкай! Малко обща култура на никого не е излишна.

Натрон е плитко, солено алкално езеро сред сухи и пусти терени в Северна Танзания, достигащо до границата с Кения. Намира се между кратера Нгоронгоро и равнините на Серенгети на запад и Килиманджаро на изток. Езерото, заобиколено от вулканични хълмове и дълбоки кратери, е едно от най-алкалните в света. Водите му съдържат големи количества сол, калцинирана сода (натриев карбонат) и магнезитни депозити.

Езеро в Танзания вкаменява животни (СНИМКИ)

„Случайно попаднах на тези животни, всякакви птици, прилепи, които бяха изхвърлени от водата на брега на езерото Натрон в Северна Танзания“, споделя Бранд.

Никой не знае със сигурност как са загинали тези животни, но изглежда, че водата в това езеро ги привлича по някакъв начин. След това те се засилват към нея и се удрят в повърхността й, както се удрят в стъкло на прозорец. Във водата има изключително високо ниво на сода и сол. То е толкова концентрирано, че може да свали мастилото от филмова кутия Кодак за няколко секунди. Във взаимодействие със содата и солта, животните калцират, по този начин остават перфектно запазени и след време изсъхват.

Езеро в Танзания вкаменява животни (СНИМКИ)

Фотографът Ник Бранд показва каменните животни в новата си книга „От другата страна на опустошената земя”.  Вкаменените животни са разпръснати около цялото езеро, заради нивото на pH, което е между 9 и 10.5, изключително висока алкалност, която „консервира“ бедните създания за вечността.

„За да ги снимам, взех част от тях от брега и ги поставих на различни места, за за изглеждат така, все едно са живи. Може да се каже, че ги „реанимирах“, така те намериха живот и след смъртта. Моля всички, които отидат в Северна Танзания, да стоят далеч от водите на езерото Натрон, независимо колко ви се иска да разберете дали може да се превърнете във вкаменелост“, предупреждава Бранд.

lake-calcifies-animals-frozen-dove_72198_600x450

Ние пък ти казваме да опиташ, особено ако си футболист, тъй като така и така със сигурност си дърво. Голяма работа, че ще станеш още по-вдървен. Поне така ще станеш известен и имаш голям шанс да се превърнеш в медиен експонат. Честно, това е единственият ти шанс да караш хората да ти се радват. Нищо лично.