in ,

Езеро в Танзания вкаменява животни (СНИМКИ)

Езеро в Танзания вкаменява животни (СНИМКИ)

Езерото Натрон, брато, което се намира в Северна Танзания, вкаменява животни, които имат глупостта да потопят крачета в него. Фотографът Ник Бранд прави уникални фотоси, които биват разпространени от “National Geographic” – те са най-големите, да знаеш!

Иначе редкият феномен е предизвикан от химикал, който се съдържа във водата, а вкаменените животни изглеждат точно като излезли от филм на ужасите.

Езеро в Танзания вкаменява животни (СНИМКИ)

Езерото Натрон е едно от групата африкански езера, разположени в силно сеизмичната област на източния клон от Източноафриканската рифтова долина и заема нейната най-ниска част. Чети надолу, не мрънкай! Малко обща култура на никого не е излишна.

Натрон е плитко, солено алкално езеро сред сухи и пусти терени в Северна Танзания, достигащо до границата с Кения. Намира се между кратера Нгоронгоро и равнините на Серенгети на запад и Килиманджаро на изток. Езерото, заобиколено от вулканични хълмове и дълбоки кратери, е едно от най-алкалните в света. Водите му съдържат големи количества сол, калцинирана сода (натриев карбонат) и магнезитни депозити.

Езеро в Танзания вкаменява животни (СНИМКИ)

“Случайно попаднах на тези животни, всякакви птици, прилепи, които бяха изхвърлени от водата на брега на езерото Натрон в Северна Танзания”, споделя Бранд.

Никой не знае със сигурност как са загинали тези животни, но изглежда, че водата в това езеро ги привлича по някакъв начин. След това те се засилват към нея и се удрят в повърхността й, както се удрят в стъкло на прозорец. Във водата има изключително високо ниво на сода и сол. То е толкова концентрирано, че може да свали мастилото от филмова кутия Кодак за няколко секунди. Във взаимодействие със содата и солта, животните калцират, по този начин остават перфектно запазени и след време изсъхват.

Езеро в Танзания вкаменява животни (СНИМКИ)

Фотографът Ник Бранд показва каменните животни в новата си книга „От другата страна на опустошената земя”.  Вкаменените животни са разпръснати около цялото езеро, заради нивото на pH, което е между 9 и 10.5, изключително висока алкалност, която “консервира” бедните създания за вечността.

“За да ги снимам, взех част от тях от брега и ги поставих на различни места, за за изглеждат така, все едно са живи. Може да се каже, че ги “реанимирах”, така те намериха живот и след смъртта. Моля всички, които отидат в Северна Танзания, да стоят далеч от водите на езерото Натрон, независимо колко ви се иска да разберете дали може да се превърнете във вкаменелост”, предупреждава Бранд.

lake-calcifies-animals-frozen-dove_72198_600x450

Ние пък ти казваме да опиташ, особено ако си футболист, тъй като така и така със сигурност си дърво. Голяма работа, че ще станеш още по-вдървен. Поне така ще станеш известен и имаш голям шанс да се превърнеш в медиен експонат. Честно, това е единственият ти шанс да караш хората да ти се радват. Нищо лично.

Кефи ли те?

Поветкин ще се опита да направи Кличко женски гълъб

Ако избереш хляба пред свободата, скоро ще изгубиш и двете