in

Какво е да си селекционер на отбора на Ким Чен Ун


Ким Чен Ун е последният човек, когото искаме за шеф, брато. За съжаление Йорн Андерсен няма този късмет. Футболният треньор е селекционер на КНДР, което автоматично го прави подопечен на ексцентричния севернокорейски политически, държавен, военен и партиен деец.

По света има много странни местоработи. Особено в треньорския занаят. Но със сигурност не можеш да не останеш с отворена уста от условията за Андерсен.

От началото на работата си през май 2016 г. колегата на Ивайло Петев живее в един и същ хотел в столицата Пхенян, но това му е последният проблем. Въпросната сграда е определена най-вече за малцината туристи, които биват допускани в страната. Там спят и специално назначените придружители, които трябва да ги следят. Извън хотела Андерсен няма право да направи нито една крачка без личния си асистент, който е длъжен да го следва навсякъде без значение дали иска да пие бира, да вечеря или да бодне някоя Цецка. След всяка разходка човекът пише доклад какво е правил норвежецът извън сградата.

За разлика от всички други национални отбори Андерсен тренира всеки ден своите футболисти, което е добра идея и за нашите национали. Най-добрите играчи на КНДР живеят заедно в тренировъчен център и излизат само за уикенда, за да играят за своите клубни отбори.

Андерсен получава всичките си пари на ръка. Парични трансфери към и извън КНДР не са позволени. Футболната федерация плаща хотела на треньора, както и храната му там. През 2013 г. КНДР построи футболно училище, което трябва да гради суперталанти. Трябвало да надминат Лионел Меси. Засега това не се случва – националният тим е на 115-о място в ранглистата на ФИФА.

Голям проблем пред Андерсен е, че националите му нямат право да играят в чуждестранни отбори. Съответно не могат да натрупат по-голям международен опит. Само на малцина млади таланти им е позволено да се докажат зад граница. Те са част от една корпорация, която си партнира с академии в Европа. Един от тях се нарича Кван Сон Ян и играе в елитния италиански „Каляри“. Преди няколко мача вкара първия си гол в Серия А.

В родината на треньора – Норвегия – организация за човешките права атакува диктатора Ким Чен Ун заради рестрикциите спрямо него. Андерсен обаче не се съгласи. Бившият голмайстор №1 на Бундеслигата (21 гола за „Айнтрахт“ през 1990 г.) твърди, че футболът създава мостове. В името на добрите отношения Андерсен поднови договора си до 31 март 2018 г. Целта му е да класира КНДР за азиатското първенство в ОАЕ.

Кефи ли те?

Бате Арни направи фото бомба на китайски туристи (СНИМКИ)

Филми, базирани на книги, са предложения ни за почивните дни