Тайна среща между английските грандове, обсъждат Супер лига

Тайна среща между английските грандове, обсъждат Супер лига

Premier-League-New-Logo
Петте най-големи английски клуба проведоха тайна среща с доверен човек на американския милиардер Стивън Рос, на която обсъждаха създаването на нова европейска Супер лига. Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Манчестър Сити и Ливърпул пратиха свои представители в лондонския хотел „Дорчестър“ във вторник. Изпълнителният вицепрезидент на Юнайтед Ед Удуърд, председателят на Челси Брус Бък, изпълнителният директор на Арсенал Иван Гъзидис, колегата му от Манчестър Сити Феран Сориано и Йън Еър от Ливърпул си стиснаха ръцете широко усмихнати след нелегалното събиране.

Плановете на Рос са най-голямата заплаха за английския футбол, откакто Висшата лига се отцепи през 1992 г., но те може да доведат и до погребването на Шампионската лига на УЕФА. Рос, собственик на клуба по американски футбол Майми Долфинс и мозъкът зад летния турнир Международна шампионска купа, покани Голямата петорка на продължителни и подробни разговори в хотела на „Парк Лейн“. Новото първенство предвижда да обедини английския елит с топ клубове от цяла Европа, за да премахне риска от пропуснатите милиони от Шампионската лига, в случай че някой сезон не успеят да се класират за най-богатия турнир в света. Това би облагодетелствало Манчестър Юнайтед, Челси и Ливърпул, които се страхуват, че следващия сезон ще останат извън Шампионската лига, като техните места ще бъдат заети от намиращите се във възход Лестър и Тотнъм. Показателно е, че представители на лидерите във Висшата лига отсъстваха на срещата в хотел „Дорчестър“. Юнайтед например са застрашени от сериозни загуби на приходи, ако пропуснат Шампионската лига за втори път през последните 3 сезона.

foul_play_03

Ливърпул също е ентусиазиран от идеята, защото клубът е световна марка но напоследък не се класира често в най-елитния турнир – само веднъж от 2010 г. насам. Счетоводният баланс на Челси също се нуждае от участие в Шампионската лига. От своя страна Арсенал и Сити нямат никакво намерение да стоят встрани от очакваните огромни приходи, ако Рос успее да създаде европейската Супер лига, която ще бележи края на турнира на УЕФА, за да осъществи най-голямото отцепване в историята на световния футбол. Рос се надява скоро да постигне споразумението за създаването на лигата. Старият далавераджия ще осигури още по-големи приходи за английските топ клубове, които занапред няма да треперят от страх да не се класират.

Американският магнат, натрупал повече от €3,8 милиарда от сделки с недвижими имоти, стои зад Международната шампионска купа с мачове в Америка, Китай и Австралия. Той засенчва всичките си съперници със списъка на своите познати. Клубовете в бъдещата Супер лига ще се облажат със солидни суми от телевизията, с която ще бъдат подписани договори за милиарди. Излъчваните мачове ще бъдат предназначени за фенове от цял свят заради нарастващия в Китай и в Америка интерес към европейските елитни клубове. Международната купа на шампионите бе негово творение и се превърна в голям успех. В Америка публиката на стадионите счупи всички рекорди, а телевизионното излъчване на мачовете предизвика огромен интерес в цял свят.

Източник: в. „Сън“, преведено от „7 дни спорт“